Malaysiakini
BERITA

Kerugian bersih Media Prima meningkat kepada RM669.66 juta

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 23 Feb 2018, 4:48 pagi

Media Prima Bhd mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM669.66 juta untuk tahun kewangan berakhir 31 Dis, 2017 berbanding kerugian bersih sebanyak RM69.78 juta pada 2016.

Bagaimanapun, dalam makluman kepada Bursa Malaysia semalam, kumpulan berkenaan berkata ia mencatatkan perolehan sebanyak RM1.19 bilion bagi tempoh berkenaan, berbanding RM1.28 bilion pada tahun kewangan 2016.

Menurut Media Prima, perolehan susut sebanyak tujuh peratus berbanding tahun kewangan sebelumnya, kesan daripada iklan dan jualan akhbar yang rendah, selain pertukaran kepada media digital yang memberikan kesan ketara kepada perniagaan media tradisional kumpulan.

“Walaupun kumpulan meneroka bidang digital baharu dan inisiatif perniagaan berasaskan pengguna bagi mengimbangi segmen media tradisional, inisiatif ini masih berada dalam tempoh pembinaan,” kata kumpulan itu.

Bagi masa depan, Media Prima berkata, ia akan meneruskan proses transformasinya dan meningkatkan usaha untuk mempercepatkan inisiatif menjana hasil dengan memaksimumkan aset yang ada dan memanfaatkan capaian luas melalui jenamanya yang kukuh dan platform bukan digital.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.