mk-logo
Berita
Zam: Muhyiddin silap besar dalam lantikan MB Johor
Diterbitkan:  May 16, 2018 12:29 PM
Dikemaskini: 12:34 PM

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat silap besar dalam pelantikan Menteri Besar Johor Datuk Osman Sapian, kata tokoh wartawan Tan Sri Zainudin Maidin‏.

Bekas menteri penerangan itu berkata demikian ketika mengulas peringatan Muhyiddin supaya Osman berhati-hati susulan tindakannya melantik setiausaha sulit dikatakan anggota Umno.

“Tan Sri Muhyiddin telah membuat kesilapan besar dalam pelantikan MB Johor yang akan terus timbulkan masalah kerana bertentangan hasrat rakyat,” katanya.

Muhyiddin hari ini mengingatkan Osman Sapian berhati-hati susulan tindakannya melantik bekas yang dipertua Majlis Daerah Kota Tinggi Fizwan Rashidi sebagai setiausaha sulitnya.

Muhyiddin berkata beliau telah menasihatkan Osman untuk mengutamakan anggota Pakatan Harapan dalam pelantikan barisan pegawai.

Dalam siri tweet beliau, Muhyiddin berkata Pakatan Harapan akan runtuh segera jika Muhyiddin tidak membetulkan kesilapannya.

“MB baru ini tidak dinamik dan takkan berani betulkan kesilapan-kesilapan besar yang menyebabkan Umno diruntuhkan di Johor,” kata bekas ketua pengarang Kumpulan Utusan itu.

Zainudin yang lebih dikenali sebagai Zam juga berkata “Muhyiddin terpaksa tegur tetapi ini kerana Muhyiddin tak boleh buat keputusan sendiri.”

Sementara itu, ketika dihubungi Malaysiakini semalam, Fizwan mengesahkan bahawa beliau merupakan setiausaha sulit menteri besar Johor.

Namun Fizwan tidak menjawab soalan ketika ditanya sama ada beliau masih lagi ahli Umno atau tidak.

"Ya, betul (setiausaha sulit menteri besar Johor).

"Saya pegawai tadbir negeri (JCS) berkhidmat untuk menteri besar Johor," kata Fizwan ringkas dalam pesanan WhatsApp kepada Malaysiakini.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini