Malaysiakini
BERITA

Pasukan khas teliti masalah beg sekolah berat

Anne Muhammad

Diterbitkan
Dikemaskini 7 Jun 2018, 9:22 pagi

Kementerian Pendidikan Malaysia mewujudkan pasukan khas bagi menangani isu beg sekolah berat melibatkan murid-murid sekolah.

“Kementerian pendidikan tubuhkan pasukan petugas untuk lihat serius bagaimana cara ringankan beg sekolah dan kami akan ambil kira pandangan pelbagai pihak dalam isu ini.

“Tapi dalam tempoh terdekat akan berikan kuasa kepada sekolah untuk mengambil inisiatif mereka tersendiri merancang cara yang terbaik meringankan beban beg sekolah anak-anak ini dan berikan sepenuh kuasa kepada mereka untuk guna kreativiti demi masa depan anak-anak kita,” kata Menterinya Dr Maszlee Malik.

Maszlee berkata demikian dalam sidang media selepas majlis penghargaan berkaitan ranking universiti dunia di Kementerian Pendidikan Tinggi, di Putrajaya, hari ini.

Sebelum itu beliau ditanya kaedah yang akan dilakukan oleh pihak kementerian dalam menangani masalah beg sekolah yang terlalu berat melibatkan murid-murid.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.