Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Dialog tertutup bincang masalah buli doktor muda, pelatih

Kementerian Kesihatan akan mengadakan dialog tertutup dengan doktor muda dan doktor pelatih dalam masa terdekat bagi membincangkan masalah buli di tempat kerja, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad.

Beliau berkata ia adalah susulan kajian yang dilakukan sebuah forum doktor dalam talian, ‘Doctors Only Bulletin Board System (DOBBS)’ yang mendapati hampir 80 peratus doktor muda pernah dibuli di tempat kerja.

“Kita harapkan dialog ini akan menjadi saluran alternatif bagi doktor muda membincangkan hal ini, kebajikan merekaharus diberikan keutamaan,” katanya ketika ditemui dalam sidang media di lobi Parlimen di Kuala Lumpur hari ini.

Kajian oleh DOBBS itu turut mendapati 17 peratus daripada responden menyatakan kes buli itu sangat teruk sehingga mereka pernah memikirkan untuk membunuh diri.

Sementara itu, Dzulkefly berkata tindakan tegas juga bakal diambil kepada individu yang terlibat dengan pembulian doktor muda.

“Kita akan kenal pasti individu tersebut dan tindakan tegas perlu dilakukan untuk mengelak pemangsaan doktor muda ini. Kita perlu mengenal pasti apa realiti sebenar dahulu sebelum langkah seterusnya diambil,” katanya.

- Bernama

Lihat Komen
ADS