Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Tuntutan palsu RM600k: SPRM tahan pegawai kanan BTN
Diterbitkan:  Jul 24, 2018 10:09 AM
Dikemaskini: 10:18 AM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) negeri Sarawak telah menahan lima individu, termasuk dua pegawai kanan Biro Tatanegara (BTN) kerana disyaki membuat tuntutan palsu melibatkan wang berjumlah kira-kira RM600,000, hari ini.

Kesemua suspek, tiga lelaki dan dua wanita berusia antara 34 hingga 55 tahun, ditahan kira-kira 4.30 petang di pejabat SPRM Sarawak ketika hadir untuk memberi keterangan.

Tiga daripada individu terbabit pernah berkhidmat di BTN Sarawak namun kini berpindah ke jabatan lain serta bersara.

Menurut sumber, mereka dipercayai bersubahat dengan 43 buah syarikat di seluruh Sarawak dengan mengemukakan dokumen yang mengandungi butiran palsu untuk membuat tuntutan pembayaran kerja.

Katanya, jumlah tuntutan bagi satu-satu kerja bernilai antara RM2,000 hingga RM6,000.

Tambah sumber, kesemua pembayaran dibuat ke beberapa akaun pemilik syarikat pada tahun 2016 dan kelima-lima suspek dipercayai mengambil keuntungan daripada setiap syarikat yang pilih oleh mereka.

“Siasatan juga mendapati kira-kira 70 peratus perkhidmatan atau pembekalan yang telah dilakukan oleh syarikat-syarikat terbabit kepada pihak BTN adalah tidak wujud atau tidak dilaksanakan dalam tempoh tersebut,” ujarnya.

Difahamkan, kelima-lima suspek yang mempunyai kawalan ke atas akaun BTN telah menggunakan wang tersebut untuk kegunaan peribadi.

Pengarah SPRM Sarawak Razim Mohd Noor ketika dihubungi mengesahkan tangkapan tersebut dan berkata pihak SPRM Sarawak kini dalam proses mendapatkan dokumen-dokumen berhubung pembayaran yang dibuat itu.

Katanya, kelima-lima suspek ditangkap bagi membantu siasatan awal mengikut Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Kesemua suspek dijangka direman di Mahkamah Majistret Kuching esok.

Lihat Komen