Paling Popular
Terkini
Lagi berita dari pengarang
mk-logo
Berita
Selepas dipamerkan, Equanimity dijual pada pembida tertinggi

Kerajaan bercadang untuk menjual Equanimity selepas semua dokumen berkenaannya selesai dan juga kemungkinan pameran awam terhadap kapal pesiar mewah itu, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

"Peguam negara (Tommy Thomas) akan memastikan semua dokumen lengkap, semua kawalan dikenakan dan jika boleh memastikan setiap aset di dalamnya disenaraikan.

"Dan jika mungkin, saya harap orang awam juga boleh melihatnya. Mungkin bukan keseluruhan kapal, hanya sebahagian (daripadanya)," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Selepas itu, katanya lagi, kerajaan akan berusaha menjual kapal berharga RM1 bilion itu kepada pembida tertinggi.

"Kementerian kewangan mahu mendapat nilai terbaik. Maka selepas ia dipamerkan, kapal itu perlu dijual agar rakyat dapat sesuatu (daripadanya).

"Saya tidak tahu berapa banyak (wang) yang kita boleh dapat balik tetapi kita akan cuba (untuk dapatkan) sebanyak mungkin," katanya.

Sementara itu, Menteri Pertahanan Mohamad Sabu mengalu-alukan kemasukan kapal itu ke perairan Malaysia dan berharap akan dapat melihatnya sendiri.

"Saya amat bangga aset 1MDB sudah pulang ke Malaysia dan kita harap polis dan pihak berkuasa akan ambil tindakan (berdasarkan) undang-undang negara dan antarabangsa.

"Saya juga mahu pergi dan mengalaminya sendiri kerana kita tidak pernah melihat kapal yang begitu mewah," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen.

[Baca berita asal]

Lihat Komen