Berita Malaysiakini

Kastam sahkan bayaran balik GST kurang RM19b

Diterbitkan  |  Dikemaskini

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengakui tuntutan bayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion tidak dibayar sepenuhnya.

Sebaliknya, kata ketua pengarahnya, T Subromaniam, dari April 2015 hingga penghujung Mei 2018, hanya RM63.9 bilion bayaran yang telah dipindahkan.

"JKDM ada menuntut RM82.9 bilion daripada Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan ini untuk tujuan pembayaran balik GST dalam tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018 tetapi jumlah penuh tidak dipindahkan kepada Tabung Amanah.

"Oleh itu, pada 31 Mei 2018, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion," katanya dalam kenyataan hari ini.

Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan berkenaan, tambahnya, dipengerusikan oleh ketua setiausaha perbendaharaan negara.

Kenyataan itu dibuat dua hari selepas Menteri Kewangan Lim Guan Eng mendakwa bahawa RM18 bilion daripada RM19.4 bilion bayaran balik GST 'dirompak' pentadbiran kerajaan BN.

Bekas ketua setiausaha perbendaharaan negara Tan Sri Irwan Serigar Abdullah menafikan sebarang dana diseleweng dan telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pagi ini.