BERITA Malaysiakini

Wujud pusat sehenti untuk graduan TVET - Nurul Izzah

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Pengerusi Jawatankuasa Pemerkasaan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (JKPTVET) Nurul Izzah Anwar menyarankan diwujudkan pusat sehenti untuk graduan TVET.

Beliau berkata pusat itu bakal menjadi tempat kepada graduan TVET untuk mendapatkan pelbagai maklumat untuk memenuhi kehendak pemain industri dalam pasaran.

"Dengan adanya 'one stop centre' itu, graduan TVET tahu di mana mereka boleh mendapatkan keperluan industri dalam satu saluran yang akhirnya akan memberikan pendapatan yang tinggi.

"Kita boleh merancang tetapi peringkat pelaksanaan itu akan menentukan tahap kejayaan TVET," katanya kepada pemberita selepas menjadi moderator pada sesi town hall di Dewan Rafflesia Politeknik Kota Kinabalu, hari ini.

Sesi itu buat julung kalinya diadakan dan zon Sabah dipilih kepada perintis bagi program JKPTVET yang bertemakan "Memperkasa TVET Membina Negara". Turut hadir Ketua Pengarah Jabatan Politeknik dan Kolej Komuniti Kementerian Pendidikan Prof Datuk Dr Mohd Ismail Abd Aziz.

Mengulas lanjut, Nurul Izzah berkata Pihak Berkuasa Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (SEDIA) juga diharap menjadi peneraju pusat berkenaan khususnya untuk graduan TVET di negeri ini.

​​​​​​​Beliau berkata bagi mencapai matlamat untuk memperkasakan TVET, peranan semua pihak termasuk media untuk melaporkan kejayaan graduan TVET adalah penting untuk mengubah persepsi program berkenaan.

Sementara itu Mohd Ismail berkata sesi itu adalah untuk mendapatkan maklum balas daripada semua pihak meliputi pelajar, komuniti, industri dan pelaksana TVET awam serta swasta dalam pelaksanaan TVET.

Beliau berkata setiap persoalan dan jawapan semasa sesi berkenaan akan menjadi input dalam kertas kerja bagi pelaksanaan TVET.

"Dalam sesi inilah kita akan mengetahui daripada komuniti setempat tentang keperluan mereka dan isu-isu setempat yang diangkat dalam jawatankuasa ini," katanya.

– Bernama


NBHJ NBHJ RHM


Thursday , 06 September 2018


REN SMK DFAS


Thursday , 06 September 2018