Malaysiakini
BERITA

Portal Umno dakwa ‘Ops Lalang kembali selepas 30 tahun'

Diterbitkan
Dikemaskini 22 Okt 2018, 5:35 pagi

Pada Oktober 1987, di bawah pemerintahan perdana menteri ketika itu, iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad, lebih 100 pemimpin politik dan aktivis pembangkang telah ditangkap dan disumbat ke dalam penjara melalui Operasi Lalang yang dilaksanakan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang kini tidak lagi berfungsi.

Kini, selepas lebih daripada tiga dekad kemudian, sebuah artikel dalam portal Umno Online mendakwa sejarah berulang dengan sekembalinya Mahathir sebagai perdana menteri.

“Sejak dua bulan kebelakangan ini sekurang-kurangnya enam orang pemimpin politik pembangkang telah dipanggil oleh kerajaan untuk disoal siasat.

“Tiga daripada mereka telah disumbat ke dalam lokap termasuklah mantan presiden Umno Datuk Seri Najib Razak dan presiden Umno kini Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Dalam bulan-bulan akan datang ini dijangkakan lebih ramai lagi pemimpin politik pembangkang akan ditangkap dan ditahan oleh kerajaan,” petik artikel itu.

Artikel tanpa nama penulis itu juga menuduh kerajaan mahu melemahkan atau menghapuskan pembangkang dengan menekan, menindas dan menarik pembangkang untuk menyertai dan tunduk kepada telunjuk parti kerajaan.

Ia mendakwa sesiapa yang engkar akan dihapuskan atau disumbat ke dalam penjara.

“Episod penangkapan pemimpin-pemimpin politik pembangkang oleh kerajaan melalui SPRM pada bulan-bulan kebelakangan ini terang-terangan bukan untuk menghapuskan rasuah, namun ianya adalah untuk menghapuskan musuh politik.

“Ia adalah suatu penangkapan dan penindasan politik,” katanya.

Artikel itu juga mempersoalkan bahawa jika kerajaan adil dalam menegakkan undang-undang dan memerangi rasuah, mengapa tidak ada pemimpin Pakatan Harapan yang ditahan dan disoal-siasat sejak pilihan raya umum 9 Mei, walaupun umum tahu mereka terpalit dengan pelbagai isu rasuah semasa mentadbir di negeri Selangor dan Pulau Pinang.

“Adakah mereka-mereka ini kini telah suci murni setelah menang pilihanraya?

“Malah seorang daripada mereka yang bertaraf menteri telah dibebaskan walaupun keterangan semua saksi belum habis didengar di mahkamah,” katanya yang jelas merujuk kepada Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Menurut artikel itu, jika pembangkang menjadi lemah atau dihapuskan maka akan wujud sistem satu parti di Malaysia.

“Apabila ini berlaku maka tidak akan ada semak imbang politik dan dasar di negara ini dan Kerajaan akan terus boleh mengkhianati rakyat tanpa timbal balas.

“Mereka (kerajaan)boleh terus menipu dan mungkir janji kepada rakyat kerana mereka tahu tiada pencabar yang kuat untuk menjatuhkan mereka dalam pilihan raya.

“Dan perdana menteri boleh terus menjadi diktator dengan kuasa drakonian tanpa mempedulikan rakyat. Kerajaan begini juga boleh menukar perlembagaan dan menghapuskan institusi Raja-raja Melayu jika mereka mahu.

“Kita tidak boleh membiarkan perkara ini berlaku. Sebab itu kita kena tentang mereka habis-habisan,” katanya lagi.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.