mk-logo
Berita
Bekas ketua pengarah risikan akan didakwa Khamis ini

Datuk Hasanah Ab Hamid, bekas ketua pengarah, Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO), dijangka akan didakwa pada Khamis ini berhubung dengan dakwaan penyelewengan dana AS$12 juta.

Menurut sumber yang rapat dengan penyiasatan itu, Hasanah akan dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada pukul 8 pagi dan akan didakwa di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan atas kesalahan pecah amanah jenayah oleh penjawat awam.

Sebelum ini, Malaysiakini melaporkan bahawa beberapa pegawai risikan mungkin menerima AS$12 juta daripada sumber asing melalui negara Asia barat menjelang pilihan raya umum 9 Mei.

SPRM telah menemui tambahan AS$1 juta (RM4.6 juta) sejak Ogos semasa penyiasatannya terhadap dana yang didakwa diterima oleh Hasanah.

Sumber-sumber juga memberitahu Malaysiakini bahawa bilangan orang yang ditahan dalam kes itu kekal sembilan sehingga akhir bulan Ogos.

Mereka didakwa menyalahgunakan kuasa mereka untuk mendapatkan akses khas bagi membawa wang tunai ke Malaysia melalui lapangan terbang.

Mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 dan Akta Kawalan Pertukaran 1953, jumlah bersamaan dengan nilai AS$10,000 (RM41,575) dan ke atas mesti diisytiharkan. Kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan hukuman penjara dan denda.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini