Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Tiada kompromi larangan rokok di tempat makan - menteri

Kementerian kesihatan tidak akan berkompromi dengan desakan mana-mana pihak yang membantah larangan merokok di semua restoran dan premis makanan.

Menurut menterinya, Dr Dzulkefly Ahmad tugas kementerian adalah memastikan tempat makan yang selamat kepada semua pihak yang terdedah kepada risiko menjadi perokok pasif.

“Saya sangat memahami apa yang mereka nyatakan, tapi pendirian kami adalah mendahulukan kepentingan awam dan tidak berkompromi dalam perkara ini.

“Perkara itu (larangan merokok) sudah muktamad dan kami akan bertegas dalam hal ini. [...]

“Kepada perokok boleh cari tempat lain, tempat makan adalah tempat untuk semua menikmati makanan,” katanya kepada pemberita di Parlimen hari ini.

Beliau mengulas bantahan oleh pengusaha restoran terhadap larangan itu dengan menganggapnya sebagai melucut hak mereka selaku pemilik perniagaan untuk membuat keputusan.

Namun ada juga pengusaha yang menerima larangan itu dengan syarat kerajaan bersetuju memberikan kelonggaran dengan membenarkan pengusaha restoran mewujudkan ruang khas merokok untuk pelanggan mereka.

Larangan merokok di semua restoran dan premis makanan akan berkuatkuasa bermula 1 Januari 2019, termasuklah di warung-warung makanan di tepi jalan.

Lihat Komen
ADS