Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Muhyiddin persoal mana datang duit upah anak-anak Melayu
Diterbitkan:  Nov 28, 2018 3:44 PM
Dikemaskini: 9:16 AM

Siasatan polis mendapati syarikat pemaju One City yang memiliki tanah tapak Kuil Sri Maha Mariamman di USJ 25, Putra Heights, telah mengupah sekumpulan lelaki untuk menceroboh kuil itu bagi tujuan mengawalnya sebelum ketibaan pihak pemaju dan polis pada pagi 26 Nov.

Sehubungan itu, kata Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin pihaknya tidak menolak kemungkinan upah kepada sekumpulan kira-kira 50 lelaki Melayu yang merusuh dengan penganut kuil itu adalah dari pemaju.

“Peguam ini peguam One City. Jadi oleh sebab dia ditugaskan mereka diberi peruntukan.

“Saya tak fikir itu duit peguam tetapi duit yang disalur menerusi peguam untuk bayar katanya yang bantu tapi yang digunakan adalah anak-anak Melayu. Itu jadi masalah,” katanya pada satu sidang media di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada peguam bertindak atas arahan pemaju ataupun bersendirian.

Pada sidang akhbar itu, Muhyidin juga mendedahkan bahawa siasatan polis mendapati sebanyak RM150,000 telah diserahkan kepada ketua kumpulan tersebut untuk melakukan kerja menceroboh, mengambil alih dan mengawal kuil.

Muhyiddin juga kesal dengan tindakan gopoh dan cuai yang diambil pihak yang dikaitkan dengan syarikat pemaju yang jelas melanggar undang-undang.

“Sekiranya tindakan gopoh dan cuai ini tidak diambil, saya percaya insiden pergaduhan di antara kumpulan lelaki Melayu dan penganut agama Hindu di Kuil Sri Maha Mariamman tidak berlaku,” katanya.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata pada 11 Mac 2014, Mahkamah Tinggi Shah Alam merekodkan penghakiman persetujuan bahawa kuil akan dipindahkan ke lokasi baru yang disediakan oleh pemaju dan tapak asal diserahkan kembali kepada pemaju yang juga pemilik tanah.

Namun katanya penghakiman persetujuan itu tidak dapat dilaksanakan kerana ada satu pihak penganut Hindu membantah penghakiman tersebut.

Berdasarkan siasatan pihak polis, terdapat dua kumpulan penganut Hindu dalam kes berkenaan dengan satu bersetuju untuk berpindah dan satu lagi membantah, katanya.

Menurutnya setelah beberapa siri rundingan antara pihak-pihak berkenaan gagal mencapai kata sepakat, pihak pemaju merancang untuk mengambil alih tapak kuil seperti mana perintah mahkamah namun beberapa percubaan pihak pemaju gagal disebabkan bantahan daripada kumpulan yang menentang, menyebabkan kekecohan di tapak kuil.

Pihak pemaju sekali lagi merancang mengambil alih tapak kuil yang dijadualkan pada 7 pagi 26 Nov dengan perbincangan mengenainya telah diadakan di antara pemaju dan anggota jawatankuasa kuil, katanya.

Muhyiddin berkata pihak polis juga telah dimaklumkan mengenai rancangan itu dan bersedia untuk mengawal ketenteraman di sekitar kawasan kuil tersebut.

Namun siasatan polis mendapati peguam kepada syarikat pemaju telah mengupah sekumpulan lelaki untuk menceroboh kuil tersebut bagi tujuan mengawal kawasan kuil sebelum ketibaan pihak pemaju dan polis pada pagi 26 Nov, katanya.

Muhyiddin kesal dengan tindakan itu yang telah mewujudkan keresahan dalam kalangan masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini.

Katanya polis masih menjalankan siasatan untuk mengenal pasti individu-individu lain yang terbabit dalam insiden tersebut termasuk kejadian rusuhan yang melibatkan sekumpulan kaum India pada malam Selasa.

Insiden kedua pula telah menyebabkan kecederaan kepada seorang anggota bomba dan seorang anggota polis selain kerosakan harta benda milik awam dan persendirian, katanya.

"Saya percaya pihak polis akan dapat melengkapkan siasatan dalam masa terdekat serta membawa mereka yang terbabit dalam perbuatan jenayah ini ke muka pengadilan secepat mungkin,” katanya yang telah diberikan taklimat terperinci oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berhubung kedua-dua insiden di kuil berkenaan.

Muhyiddin dalam pada itu menggesa pihak yang terlibat dalam pertikaian hak milik tanah tapak Kuil Sri Maha Mariamman supaya menyelesaikan pertikaian secara baik menurut saluran undang-undang.

“Jangan ada mana-mana pihak yang cuba memanipulasi isu ini untuk mencetuskan ketegangan kaum,” katanya.

Muhyiddin berkata beliau telah mengarahkan polis supaya mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang melanggar undang-undang berhubung insiden tersebut.

Ini termasuk mereka yang membuat kenyataan berbaur perkauman yang bersifat provokatif, menyebarkan berita palsu yang berunsur fitnah dan hasutan serta menganjurkan perhimpunan-perhimpunan untuk membakar sentimen kaum, katanya.

"Tindakan tegas berlandaskan undang-undang akan diambil demi memelihara keselamatan dan keamanan negara,” katanya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS