Malaysiakini
BERITA

'Apa yang k'jaan sembunyikan dalam krisis Yaman?' - Perwakilan Amanah

Hariz Mohd dan M Fakhrull Halim

Diterbitkan
Dikemaskini 15 Dis 2018, 12:40 tengahari

KONVENSYEN AMANAH | Seorang perwakilan pada persidangan hari ini mahukan jawapan daripada Menteri Pertahanan Mohamad Sabu jika Putrajaya menyembunyikan sesuatu mengenai penglibatannya dalam krisis di Yaman.

Wakil Amanah Kemanan, Mus'ab Muszahar memberitahu delegasi walaupun krisis itu menyebabkan 14 juta orang dilanda kebuluran namun terlalu sedikit ikhtiar yang dilakukan kerajaan untuk berkempen mengakhiri krisis tersebut.

Mus'ab yang menggesa anggota partinya turut bertindak menyoal jika pentadbiran Pakatan Harapan takut dilihat sebagai anti-Arab Saudi atau dilihat sebagai pro-Syiah.

"Hari ini saya nak tanya, mungkin selepas ini boleh respond, Abang Mat (Mohamad Sabu) atau menteri-menteri lain yang ada di atas ini.

"Apa yang kerajaan Malaysia sembunyikan berkenaan dengan isu Yaman? Soal nya ketika membahaskan usul supaya kerajaan mengambil langkah memainkan peranan utama dalam membantu krisis kemanusiaan tersebut.

Selanjutnya beliau menyeru ahli parti untuk menggerakkan kempen menyelamatkan Yaman.

"Saya gesa selepas ini ahli-ahli jika ada pimpinan-pimpinan kita yang sembunyikan sesuatu, mungkin kita tak mahu dituduh anti-Arab Saudi, mungkin kita tak mahu dituduh pro-Syiah, ataupun apa-apa tuduhan hingga kita tak boleh gerakkan kempen selamatkan Yaman.

"Saya seru kepada semua perwakilan bagi kita sendiri gerakkan kempen selamatkan Yaman.

[Baca berita penuh]

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.