Malaysiakini
BERITA

Mat Hasan tak mampu halang wakil rakyat Umno lompat parti - Penganalisis

Haspaizi Zain

Diterbitkan

Umno dijangka tidak mampu menyekat wakil rakyatnya daripada terus melompat parti meskipun parti dominan orang Melayu itu kini dipimpin oleh Mohamad Hasan yang menjalankan tugas presiden Umno.

Penganalisis politik dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Kamarulzaman Yusoff berkata Mohamad tidak akan mampu untuk menghalang wakil rakyat Umno itu daripada terus lompat parti.

"Mohamad pada padangan saya hanya mampu melambatkan tindakan wakil rakyat Umno untuk lompat parti.

"Ahmad Zahid sekadar dijadikan kambing hitam, hala tuju Umno tak jelas sekadar alasan digunakan untuk membolehkan mereka lompat parti," katanya kepada Malaysiakini.

Pada 12 Dis lalu, seramai 14 wakil rakyat Umno dan pemimpin kanan di Sabah bertindak keluar parti dan menjadi wakil rakyat bebas. 

Mereka termasuklah lima anggota parlimen dan sembilan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun).

Antara alasan yang diberikan adalah kepimpinan Umno pusat tidak mempunyai arah politik yang jelas. 

Ia kemudian disusuli dengan enam lagi anggota parlimen Umno bertindak keluar parti yang diketuai Anggota Parlimen Larut, Hamzah Zainuddin; Anggota Parlimen Tanah Merah, Ikmal Hisham Abdul Aziz; Anggota Parlimen Hulu Terengganu, Rosol Wahid; Anggota Parlimen Mersing, Dr Abdul Latiff Ahmad dan Anggota Parlimen Tasik Gelugor, Shabudin Yahaya.

Keputusan itu juga menyaksikan Presiden Umno, Dr Ahmad Zahid Hamidi menyerahkan tugas presiden parti kepada Mohamad Hasan.

Sementara itu, pandangan sama juga turut disuarakan penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Dr Sivamurugan Pandian yang menyifatkan Ahmad Zahid bukan faktor utama wakil rakyat Umno keluar parti.

Sebaliknya, Sivamurugan menyifatkan wakil rakyat berkenaan sudah terlalu lama bertindak berada dalam kerajaan dan tidak biasa menjadi pemimpin pembangkang.

"Banyak faktor yang mendorong mereka berbuat demikian termasuklah faktor kewangan memandang Umno bukan lagi parti pemerintah.

"Bukan soal Ahmad Zahid, namun ia didorong oleh kedudukan Umno yang tidak lagi berkuasa," katanya kepada Malaysiakini.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.