Malaysiakini
BERITA

TPM S'pura berada di Putrajaya sampai keputusan PM Lee kepada Dr M

Massita Ahmad & Bernama

Diterbitkan

Timbalan Perdana Menteri Singapura Teo Chee Hean berada di Putrajaya pada 31 Dis 2018 untuk menyampaikan mesej kepada Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, bagi pihak Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Teo yang juga Menteri Penyelaras Keselamatan Negara berada di Putrajaya bersama Menteri Kewangan Heng Swee Keat, menurut kenyataan Kementerian Hal Ehwal Luar (MFA) republik itu dalam kenyataan yang dikeluarkan susulan pertanyaan media mengenai mesyuarat dua hala antara Singapura dan Malaysia.

Bagaimanapun, kenyataan itu tidak memperincikan perutusan tersebut.

Menteri Luar Malaysia Datuk Saifuddin Abdullah dilaporkan berkata hari ini bahawa ruang udara adalah satu daripada isu yang dibincangkan dalam pertemuan antara Dr Mahathir dan Teo di Putrajaya pada Isnin.

Saifuddin juga berkata pertikaian antara Malaysia dan Singapura berhubung ruang udara akan dibincangkan semasa pertemuan beliau dengan rakan sejawatannya dari Singapura, Dr Vivian Balakrishnan pada 8 Jan.

Ketika mengesahkan perkara ini, jurucakap MFA Singapura berkata kedua-dua Menteri Luar akan mengadakan pertemuan pada 8 Jan di Singapura sambil menambah bahawa "ada juga rancangan untuk Menteri Pengangkutan dari kedua-dua negara bertemu tidak lama lagi."

Saifuddin dilaporkan berkata bahawa lawatannya ke Singapura adalah kesinambungan daripada mesyuarat semalam.

"Terdapat beberapa isu, tetapi yang perlu diberi perhatian segera adalah rancangan Singapura untuk memperkenalkan Sistem Pendaratan Instrumen (ILS) bagi Lapangan Terbang Seletar yang akan melalui ruang udara meliputi Pasir Gudang, Johor.

"Kami membantah dan mengisytiharkan ruang udara sebagai kawasan larangan, dan ini akan menjadi masalah kepada Singapura. Saya yakin isu itu akan dibincangkan dengan baik untuk mencari penyelesaian menang-menang bagi kedua-dua negara," kata Saifuddin.

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia telah mengeluarkan Notis kepada Jutruterbang (NOTAM) pada 25 Dis 2018, memaklumkan pihak penerbangan mengenai pewujudan Kawasan Larangan kekal untuk tujuan aktiviti ketenteraan meliputiu ruang udara Pasir Gudang berkuatkuasa mulai 2 Jan 2019.

-- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.