BERITA

Madpet selar buang sampah dipakaikan vest 'monyet'

Diterbitkan
Dikemaskini 22 Jan 2019, 9:13 pagi

Rakyat Malaysia Menentang Penderaan dan Hukuman Mati (Madpet) menyelar tindakan pesalah kesalahan kecil membuang sampah di merata-rata dipakaikan vest bertulis “monyet” ketika menjalani hukuman kerja amal.

Kumpulan antihukuman mati itu berkata tindakan itu salah kerana biarpun seseorang itu bersalah, maruahnya hendaklah dipelihara.

“Pihak yang melakukan kesalahan perlu dihukum tetapi kita tidak harus berlebih-lebihan dengan mencalarkan maruah, nama dan reputasi mereka secara kekal,” kata jurucakap Madpet Charles Hector.

Dalam kenyataan hari ini, Charles berkata, resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menyebut setiap manusia hendaklah dilayan dengan penuh hormat sebagai manusia.

Minggu lepas, seramai 48 orang, termasuk dua warga China, didenda RM100 kerana membuang sampah merata-rata di Semporna.

Pegawai daerah itu Bianus Kontong berkata 16 orang yang tidak membayar kompaun memilih untuk melakukan kerja amal selama sejam dengan mengutip sampah sambil memakai vest bertulis “monyet”.

Bianus berkata masalah sampah di Semporna agak kronik dan 'ubat' mengawalnya adalah dengan pelaksanaan kaedah yang agresif dan tegas terhadap kutu sampah.


Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.