Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Perbicaraan dihenti seketika lepas Najib 'hilang' ke tandas

Prosiding rayuan Najib Razak di Mahkamah Rayuan hari ini dihentikan seketika susulan tindakan bekas perdana menteri itu yang keluar ke tandas tanpa memberitahu sesiapa termasuk peguamnya.

Ketika penghujahan lisan peguamnya Harvinderjit Singh, Hakim Zabariah Mohd Yusof yang mempengerusikan panel tiga hakim sedar Najib tiada di kamar mahkamah.

Beliau bertanya Harvinderjit tentang perkara itu. Peguam itu kemudian berpaling  dan mendapati Najib tiada di tempatnya, dan memberitahu Zabariah beliau akan memeriksa perkara itu.

Zabariah kemudian memerintahkan prosiding ditangguhkan seketika.

Ketika prosiding disambung dan Najib kembali semula, peguamnya Muhammad Shafee Abdullah memohon maaf kepada panel hakim.

"Kami mohon maaf, Najib tidak tahu (beliau perlu memaklumkan kepada mahkamah sebelum ke tandas).

"Harvinderjit (berhujah) dengan cukup baik," katanya berseloroh dan membayangkan semua orang tertumpu dengan penghujahannya sehingga tidak sedar Najib meninggalkan kamar.

Shafee Abdullah

Shafee memberitahu hakim bahawa beliau telah menjelaskan kepada Najib pentingnya untuk memberi isyarat kepada peguam untuk memastikan sama ada prosiding boleh dihentikan untuk membolehkannya ke tandas.

Ketika ditemui selepas prosiding, Shafee berkata Najib hanya menunjukkan ketertibannya.

"Dia bukan peguam. Dia fikir dia bertindak tertib dengan secara senyap meninggalkan kamar untuk tidak mengganggu prosiding. Dia tak tahu tak boleh keluar, walau seminit (tanpa minta kebenaran)," katanya.

Mahkamah Rayuan hari ini mendengar empat permohonan Najib berhubung kes SRC International.

Beliau berdepan tujuh pertuduhan salah guna kuasa, pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah melibatkan RM42 juta wang syarikat berkaitan 1MDB itu.

Sementara itu, Shafee berkata keadaan tangannya semakin baik selepas anjingnya melompat mahu bermain dengannya.

Ia menyebabkan perbicaraan kes berkenaan SRC International yang sepatutnya diadakan 12 Mac lalu, ditangguh ke hari ini.

"Sudah semakn baik sekarang. (Sebelum ini) bengkak," katanya lagi.

Lihat Komen
ADS