Malaysiakini
BERITA

Penjelasan Maszlee tentang fakta penting isu UEC

Maszlee Malik

Diterbitkan

ULASAN | Ramai yang meminta saya mengulas mengenai isu Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) sejak beberapa hari yang lepas.

Namun demikian saya akan mengambil peluang untuk menjelaskan sekali lagi beberapa fakta penting mengenai UEC.

Adakah UEC Sudah Diiktiraf?

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sehingga kini tidak pernah membuat sebarang keputusan untuk mengiktiraf UEC. Mesyuarat jemaah menteri pada 29 Ogos 2018 telah memutuskan untuk KPM menubuhkan pasukan petugas khas bagi meneliti isu berkaitan UEC.

Sehubungan itu, pada 28 September 2018 KPM telah menubuhkan pasukan petugas dasar UEC yang dianggotai oleh tiga panel dari luar KPM dan anggota-anggota ini terdiri daripada mereka yang pernah terlibat dengan sistem UEC dan mereka yang berada di luar sistem.

Hasil kajian yang dijalankan oleh pasukan petugas dasar UEC ini akan dibawa ke jemaah menteri untuk pertimbangan dan keputusan akhir.

Siapakah yang mengganggotai jawatankuasa kajian UEC?

Anggota Pasukan Petugas Dasar UEC telah dilantik pada 29 Oktober 2018 dan mereka terdiri daripada individu seperti berikut:

  • Eddin Khoo Bu Eng (penulis, wartawan dan pengasas Pusat Kajian dan Dokumentasi Pementasan Tradisional Melayu)
  • Mohamad Raimi Ab Rahim (peguam dan presiden Abim)
  • Tan Yew Sing (timbalan presiden Dong Zong dan presiden Dewan Perniagaan Malaysia-China)

Jika tidak diiktiraf, mengapa UEC diterima sebagai syarat untuk menduduki Sijil Amalan Guaman (CLP)?

CLP bukan terletak di bawah bidang kuasa KPM.

Pada masa sama, KPM meminta untuk semua pihak menghormati kajian yang sedang dijalankan oleh pasukan petugas dasar UEC dan tidak membuat sebarang kenyataan atau keputusan yang boleh mengelirukan orang awam.

Bagaimana pula dengan program ijazah sarjana muda perguruan bagi lulusan UEC yang ditawarkan baru-baru ini?

Program ini bukanlah program baru, tetapi telah berjalan sejak tahun 2011 lagi. Program ini juga dibuka untuk lulusan Sijil Menengah Agama (SMA) atau Sijil Menengah Ugama (SMU).

Apakah fungsi yang dimainkan oleh pasukan petugas dasar UEC?

  • Mengkaji dan mencadangkan hala tuju dasar berhubung UEC untuk dikemukakan kepada KPM.
  • Menyediakan dan mengemukakan pelaporan kajian yang mengandungi syor-syor kepada KPM dalam tempoh tiga hingga enam bulan daripada tarikh lantikan.
  • Menyediakan dan membentangkan pelaporan status kajian kepada ketua setiausaha KPM dan ketua pengarah Pelajaran Malaysia pada setiap bulan.
  • Melaksanakan proses libat urus dengan semua pemegang taruh dan rakyat daripada pelbagai lapisan masyarakat berhubung dasar UEC.

Bilakah jawatankuasa kajian UEC akan mengeluarkan laporan akhir?

Penyediaan laporan mengenai isu UEC tidak harus dibuat dalam keadaan tergesa-gesa tanpa mendapat pandangan yang menyeluruh dan pemikiran yang mendalam dalam penyediaan syor-syor bagi menangani isu ini.

Sehingga kini pasukan petugas dasar UEC telah menjalankan 14 sesi temu bual yang melibatkan 34 slot bersama-sama tokoh individu dan pertubuhan yang dijemput secara khusus serta lima mesyuarat.

Laporan akhir berkaitan isu UEC ini dijangka disiapkan pada Julai 2019.

Hasil kajian yang dijalankan oleh pasukan petugas dasar UEC ini akan dibawa kepada jemaah menteri untuk pertimbangan dan keputusan akhir.


DR MASZLEE MALIK ialah menteri pendidikan. Tulisan ini kali pertama disiarkan di laman Facebooknya.

Tulisan ini tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.