Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Hujah TMJ betul-betul tak cerdik, kata kumpulan peguam
Diterbitkan:  Apr 12, 2019 4:42 PM
Dikemaskini: 8:52 AM

Kumpulan peguam Lawyers for Liberty (LFL) mengkritik hujah Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang menentang usaha Malaysia meratifikasi Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

“Hujah seperti ini betul-betul tak cerdik (downright silly) dan tidak matang.

“Kenapa kita ada undang-undang trafik – jika kita masih ada kemalangan? Dengan logik anda, biar kita buang peraturan trafik.

“Pergi baca sejarah sikit dan lihat bagaimana masyarakat antarabangsa membuang Apartheid,” kata Pengarah eksekutif LFL Latheefa Koya.

 Beliau merujuk tulisan TMJ di Twitter pada 6 April yang mempersoalkan kenapa kita memerlukan perjanjian antarabangsa ketika kekejaman masih berlaku terhadap rakyat Palestin.

Kenyataan TMJ itu dibuat sehari selepas Mahathir mengumumkan Malaysia menarik diri dari menyertai Statut Rom kerana kekeliruan ditimbulkan “seorang individu yang mahu bebas memukul orang”.

Dalam perkembangan berkaitan, lebih 12,000 telah menandatangani petisyen atas talian menggesa kerajaan meneruskan usaha menyertai Statut Rom.

Petisyen itu dimulakan kumpulan pelajar yang membocorkan ringkasan eksekutif empat ahli akademik yang didakwa meyakinkan Mahjlis Raja-raja untuk menolak Statut Rom.

[Baca berita asal]


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS