Malaysiakini
BERITA

Polis siasat forum Statut Rom di UM bawah Akta Hasutan

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Apr 2019, 8:24 pagi

Polis melancarkan siasatan di bawah Akta Hasutan berhubung forum membincangkan isu Statut Rom yang dianjurkan sekumpulan aktivis pelajar Sabtu lalu.

Ketua Polis Negara Mohamad Fuzi Harun mengesahkan perkara itu dengan menyatakan bahawa pihaknya menerima beberapa laporan polis berhubung forum berkenaan.

"Siasatan akan dibuat di bawah Akta Hasutan," katanya dipetik Malay Mail.

Mohamad Fuzi berkata polis akan memanggil beberapa individu yang dikaitkan dengan forum itu termasuk penganjur untuk memberi keterangan.

Antara yang hadir forum yang diadakan di Universiti Malaya itu ialah ahli akademik yang juga Timbalan Pengerusi Majlis Penasihat PKR Syed Husin Ali, Peguam Negara Tommy Thomas, penyelaras koordinator G25 Noor Farida Ariffin, pakar perlembagaan Shad Saleem Faruqi dan peguam Lim Wei Jiet.

Beberapa pihak mengecam forum itu terutamanya berhubung kenyataan yang dibuat Syed Husin yang dikatakan mengkritik istana.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.