Malaysiakini
BERITA

Venue sambutan Hari Malaysia akan dipindah ke stadium akibat jerebu

Diterbitkan

Sambutah Hari Malaysia yang pada mulanya dirancang berlangsung di Padang Merdeka di tengah pusat bandar Kuching, akan dipindahkan ke Stadium Perpaduan susulan isu jerebu yang melanda, yang diramal berlarutan sehingga hujung bulan.

Timbalan ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata keputusan itu dicapai pada mesyuarat Jawatankuasa Penganjur Sambutan Hari Malaysia semalam.

"Selepas diberi taklimat oleh Jabatan Meteorologi, Lembaga Sumber Asli sdan Alam Sekitar serta Jabatan Alam Sekitar (JAS) berhubung keadaan jerebu, kita tidak ada pilihan selain memindahkan venue sambutan ke stadium tertutup, di sebabkan isu kesihatan,” katanya dalam persidangan media hari ini.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Bandar dan Sumber Asli Kedua, Pembangunan Perindustrian dan Usahawan Sarawak berkata, ketika ini 100 titik panas dikesan di Kalimantan, Indonesia, dan pergerakan angin jelas menunjukkan bahawa kesan jerebu sedang menghala ke arah Sarawak.

"Bagi Sarawak, sehingga kini tidak ada titik panas yang dikesan di sini. Apa yang penting adalah kita tidak boleh mengambil risiko sekiranya bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melonjak sehingga melepasi angka 200,” katanya.

Awang Tengah berkata persediaan yang dibuat untuk sambutan di Padang Merdeka sehingga kini telah mencapai hampir 80 peratus.

"Tetapi saya amat menyanjung (komitmen semua), petang semalam apabila kita buat keputusan untuk pindah sudah tentu saya dapat lihat ada yang kecewa… mereka memang tidak sabar untuk beraksi… namun demi kebaikan semua, kita telah buat keputusan (pindah),” katanya.

"Dan saya nampak semua ahli jawatankuasa telah putuskan, mereka telah rancang apa yang patut dilaksanakan walaupun kita ada masa agak singkat untuk buat pelarasan, tapi saya yakin dengan komitmen yang diberikan,” katanya.

"Kita akan berikan yang terbaik bagi memastikan sambutan Hari Malaysia ini menjadi satu kejayaan dan acara utama di stadium tertutup itu nanti akan masih sama dengan apa yang dirancang di Padang Merdeka,” katanya.

Antara acara utama yang dirancang termasuk pesembahan 300 dram, permainan bayang dan perarakan.

- Bernama

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.