Malaysiakini
BERITA

KWSP harapkan penyelesaian wajar babitkan Plus

Diterbitkan
Dikemaskini 12 Okt 2019, 12:31 pagi

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengambil maklum mengenai pengumuman kerajaan mengenai Plus Malaysia Bhd (Plus) pada pembentangan Belanjawan 2020 hari ini selain keputusan mengurangkan caj tol sebanyak 18 peratus di semua lebuh raya kendalian Plus.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tunku Alizakri Alias berkata KWSP akan membincangkan perkara itu dengan kerajaan dan Khazanah Nasional Bhd secepat mungkin bagi memastikan kepentingan ahlinya dilindungi.

“Kami gembira perkara yang berlanjutan ini akan selesai secara wajar dan memuaskan dengan mengambil kira kebimbangan kami dan mengiktiraf nilai sebenar aset ini.

"Kami juga mahu memberi jaminan kepada ahli-ahli kami bahawa KWSP tidak akan melepaskan Plus untuk sebarang tawaran yang lebih rendah daripada nilai saksama.

"Plus telah memberi sumbangan besar kepada KWSP melalui pulangan kewangan serta faedah sosial dalam bentuk lebuh raya yang selamat dan selesa untuk kalangan ahli dan rakyat Malaysia secara amnya," katanya.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.