Malaysiakini
SENI & HIBURAN

Finas akan perbanyak program kesedaran kandungan baik penyiaran

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 16 Nov 2019, 3:06 petang

Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) merancang untuk memperbanyakkan program dan kempen dalam memberi kesedaran serta mendidik pemain industri tentang kepentingan tanggungjawab bersama memaparkan kandungan yang boleh menjana minda masyarakat.

Bercakap kepada pemberita di Kuala Lumpurhari ini, Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Idham Ahmad Nadzri berkata hala tuju Finas ialah menghasilkan kandungan yang sarat dengan nilai-nilai murni.

Beliau ditemui selepas merasmikan Seminar Keluarga Sejahtera 2019.

Mengulas lanjut, beliau berkata bagaimanapun, kandungan filem dan program yang ditawarkan melalui platform digital seperti Netflix tidak ditapis selain mempunyai rangkaian yang lebih meluas berbanding rangkaian televisyen tempatan.

"Kalau kita kawal kandungan di platform media tempatan sahaja tetapi kandungan (dalam talian) program antarabangsa terbuka kepada sesiapapun, ia akan tetap merisikokan pembangunan minda anak-anak kita,” katanya.

Ahmad Idham berkata pihaknya telah berjumpa dengan Lembaga Penapisan Filem dan menyuarakan isu itu serta berharap akan ada kawalan yang lebih baik terhadap kandungan filem dan program yang ditawarkan platform dalam talian.

- Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan