Malaysiakini
BERITA

Covid-19: Menggalang barisan bersatu

Hishamuddin Rais

Diterbitkan

ULASAN | Koronavirus telah menyerang Malaysia. Virus ini muncul pada akhir tahun 2019 di Wuhan China. Kini koronavirus telah merebak ke seluruh dunia. Pada 12 Mac 2020, Badan Kesihatan Bangsa Bangsa Bersatu (WHO) telah mengisytiharkan serangan virus ini sebagai pandemic kepada di seluruh dunia.

Kita akan masuk ke minggu ketiga dan keempat berkurung. Kita dilarang oleh kerajaan keluar keluar rumah bagi menghindarkan diri dari dihinggapi koronavirus. Kita diwajibkan berkhalwat di rumah. Membuat kerja dari rumah. Menjarakkan diri dan menjauhkan diri dari orang ramai.

Maka dari sini muncul persoalan hakiki yang wajib kita hadapi dalam menghadapi serangan virus halimunan ini. Apakah sikap kita – anak semua bangsa , bangsa semua agama – warga Malaysia ketika berhadapan dengan Covid-19 ini?

Pandangan saya ini adalah pandangan yang saya kongsi dengan kawan-kawan warga Malaysia di dalam dan di luar negara. Ini adalah usaha kami dan usaha kita untuk bersetiakawan dengan anak semua bangsa di bumi manusia.

Projek utama untuk melawan Covid-19 ialah menggalang barisan bersatu atau united front. Saya amat yakin dengan pendekatan united front. Malah saya penuh keyakinan, hanya dengan menggalang united front maka barulah kita akan berjaya mengalahkan koronavirus ini.

United front ini memerlukan beberapa perkara WAJIB:

(1) Wajib pertama, kerajaan yang berkuasa di persekutuan atau negeri hendaklah bercakap benar. Mengeluarkan kenyataan yang benar. Memberi maklumat benar. Jangan putar-belit. Jangan ada gajah di belakang nyiru.

Ancaman dan menakut-nakutkan orang ramai bukan sesuatu yang bijak. Bercakap benar adalah bijak.

Kebenaran akan melahirkan keyakinan orang ramai. Keyakinan orang ramai ini amat-amat penting pada ketika ini. Dengan keyakinan dan kepercayaan orang ramai kepada kerajaan, maka arahan kerajaan senang dipatuhi.

Politikus jangan berpolitik

(2) Wajib kedua ialah semua parti politik perlu menanggalkan baju politik mereka untuk menjadi warga Malaysia. Pemimpin parti politik, daripada pihak kerajaan dan pembangkang perlu mengelakkan dari membuat kenyataan yang memperlekeh musuh politik.

Jangan ada niat untuk tunjuk pandai, tunjuk bijak ketika melawan virus ini. Dalam suasana memerangi virus ini rakyat tidak perlu politikus. Rakyat mahu politikus jangan berpolitik, tapi bersatu memimpin orang ramai melawan virus ini hingga tumpas. Rakyat mahu kehidupan mereka dikembalikan seperti sedia kala.

(3) Wajib disedari semua kenyataan yang kurang arif, kurang bijak dan tidak ilmiah daripada pimpinan parti, dari menteri, pegawai kerajaan, dari ketua agama, NGO atau sosok pembuat pandangan akan mengelirukan orang ramai. Perkara yang tidak betul jangan dilakukan. Perkara yang tidak diketahui, tidak arif jangan dilaporkan.

(4) Kerajaan Persekutuan dan juga kerajaan negeri di bawah Pakatan Harapan tidak perlu melakukan aksi politik. Tindakan politik pada ketika ini wajib dihentikan. Contohnya tidak perlu diganti ahli majlis, buang ketua kampung dan sebagainya. Kita tangguhkan semua ini.

Politikus sila tangguhkan berpolitik. Hakikatnya pada ketika ini jauhkan dari tindakan politik yang akan melahirkan pergeseran.

(5) Wajib lima, kita semua warga Malaysia, tua muda jantan betina miskin kaya, anak semua bangsa, bangsa semua agama, berhadapan dengan musuh yang satu. Justeru pendekatan menggalang barisan bersatu yang ampuh adalah kewajipan kita bersama.

Dalam perang kita mendirikan united front. Kita mendobrak satu musuh yang sama.

Rakyat Malaysia, anak semua bangsa sedang diduga. Dalam perang melawan virus ini, akan lahir kehodohan manusia. Dalam perang ini juga akan lahir keindahan kemanusiaan. Selamat berkhalwat.


HISHAMUDDIN RAIS ialah aktivis politik, penulis dan pengarah filem.

Tulisan ini tidak semestinya mencerminkan pendirian Malaysiakini.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.