mk-logo
Berita
Covid-19: Seremban kembali jadi zon merah
Diterbitkan:  May 12, 2020 5:03 AM
Dikemaskini: 6:33 AM

Seremban kembali diisytihar sebagai zon merah Covid-19, menjadikan dua daripada tujuh daerah di Negeri Sembilan termasuk dalam kategori itu.

Dua lagi daerah adalah zon kuning manakala tiga lagi zon hijau.

Seremban kembali zon merah selepas merekodkan tujuh jangkitan baru, menjadikan jumlah kes aktif di sana kepada 42 kes.

Terdahulu daerah Pedas, yang terletak bersebelahan dengan Seremban, juga dikategorikan sebagai zon merah selepas penularan Covid-19 di sebuah kilang di sana. Pada masa ini terdapat 130 kes aktif di sana.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), zon hijau ialah kawasan yang bebas Covid-19, manakala bagi daerah yang mencatatkan kes sehingga 40 dianggap sebagai zon kuning.

Bagi kawasan melebih 40 pula dilabel sebagai zon merah Covid-19.

Dalam pada itu, daerah Putatan, Bera dan Kuala Terengganu kini sifar kes aktif Covid-19, justeru bertukar daripada zon kuning kepada zon hijau.

Kluang yang sebelum ini dalam kategori merah pula bertukar kepada kuning, selepas jumlah kes aktif menurun daripada 41 kepada 39.

Secara keseluruhan, bilangan zon merah di seluruh negara kekal sembilan, manakala zon kuning sebanyak 73, kurang tiga daripada hari sebelumnya.

Jumlah zon hijau pula 119, juga kurang tiga daripada hari sebelumnya.

Setakat tengah hari semalam, negara merekodkan 6,726 kes Covid-19 dengan 109 korban.

Sejumlah 5,113 pesakit pula telah pulih, menjadikan jumlah kes aktif kini sebanyak 1,504 kes.


Dapatkan maklumat terkini dan perincian berkenaan penularan Covid-19 di Malaysia di laman penjejak ini.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini