Malaysiakini
BERITA

Kemelut Bersatu: Nada lain dari Alor Gajah

Diterbitkan
Dikemaskini 1 Jun 2020, 6:03 pagi

Bersatu Alor Gajah menjadi satu-satuhya bahagian di Melaka yang enggan terlibat dalam kemelut dalaman antara kem Muhyiddin Yassin dan Dr Mahathir Mohamad.

Ketika lima bahagian tampil dengan kenyataan bersama menyokong Muhyiddin, Ketua Bahagian Bersatu Alor Gajah Zamzuri Arifin mengeluarkan kenyataan menyeru ke arah pendamaian Muhyiddin-Mahathir.

Zamzuri juga menyeru ke arah pertemuan empat mata antara mereka.

“Bersatu bahagian Alor Gajah juga tidak mahu terlibat dalam kancah kekalutan yang berlaku kerana kami berpendapat adalah lebih baik menumpukan kepada menjaga ahli-ahli akar umbi selagi mana kami adalah ahli Bersatu dan berharap jalan penyelesaian dapat dicapai bagi kedua-dua pemimpin,” katanya.

Hari ini, lima pemimpin bahagian Bersatu Melaka mengeluarkan kenyataan bersama menyatakan sokongan kepada Muhyiddin.

Mereka berkata Muhyiddin harus diberi ruang untuk “memacu negara dan parti Bersatu ke tahap yang tertinggi”.

Sokongan itu dinyatakan di tengah-tengah pergolakan antara kem Muhyiddin dan Dr Mahathir Mohamad yang mengaku masih memegang jawatan pengerusi parti.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.