Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Pasangan warga asing kahwin dengan rakyat Malaysia dibenar masuk negara
Diterbitkan:  Jun 22, 2020 3:04 PM
Dikemaskini: 8:08 AM

Warga asing yang berkahwin dengan rakyat Malaysia kini dibenarkan memasuki negara ini di bawah perintah pergerakan bersyarat pemulihan, kata menteri pertahanan Ismail Sabri Yaakob.

Anak-anak mereka yang masih belum didaftarkan sebagai rakyat Malaysia juga dibenarkan pulang.

Bagaimanapun, Ismail menasihati pasangan seumpamanya untuk memohon kebenaran dari jabatan Imigresen sebelum menempah penerbangan.

"Kita bersetuju untuk membenarkan warganegara kita yang berkahwin dengan warga asing, mungkin mereka ada anak (yang dilahirkan) di luar negara dan belum menjadi warganegara Malaysia, untuk kembali ke negara ini.

"Untuk mengelakkan sebarang masalah seperti tidak dibenarkan keluar dan terkandas di lapangan terbang, saya harap mereka terlebih dahulu membuat permohonan dengan jabatan Imigresen.

"Setelah mendapat kebenaran, mereka boleh membeli tiket penerbangan," kata Ismail dalam sidang media di Putrajaya hari ini.

Mengenai majlis perkahwinan, Ismail berkata bahawa Majlis Keselamatan Negara akan membincangkannya secara terperinci pada 23 Jun.

"Kami akan membincangkan mengenai jumlah tetamu yang dibenarkan dan prosedur operasi standard (SOP).

"Saya akan membuat pengumuman pada hari Rabu," katanya.

Semalam, Ismail mengumumkan bahawa upacara perkahwinan untuk orang bukan Islam dapat diadakan, dengan kehadiran kurang daripada 20 orang termasuk pendaftar perkahwinan.

Mengulas isu sama ada Malaysia akan mengikuti Singapura yang membenarkan solat Jumaat berjemaah dilakukan dalam dua sesi solat setengah jam, Ismail berkata menteri hal ehwal Islam Zulkifli Mohamad Al-Bakri akan meneliti perkara berkenaan.

Buat masa ini, kata Ismail Putrajaya hanya membenarkan masjid mengambil sepertiga daripada jumlah maksimum jemaah.

"Sepertiga sebenarnya cukup besar. Masjid Negara, misalnya, dapat diisi hingga 15,000 jemaah (dalam kapasitas maksimum).

"Sepertiga daripadanya adalah 5,000," katanya.

Lihat Komen
ADS