Malaysiakini
BERITA

Bekas timbalan pengarah Khazanah dilantik CEO baru PNB

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Jun 2020, 12:24 tengahari

Syarikat pengurusan dana terbesar di Malaysia, Permodalan Nasional Bhd (PNB) melantik Ahmad Zulqarnain Onn sebagai Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulannya (PGCE) yang baru, berkuat kuasa 1 Julai 2020.

Beliau akan menggantikan Abdul Jalil Abdul Rasheed yang meletak jawatan secara mengejut pada 15 Jun.

Sebelum ini, Ahmad Zulqarnain merupakan Timbalan Pengarah Urusan Khazanah Nasional Bhd (Khazanah), dan mempunyai pengalaman lebih 23 tahun dalam sektor perkhidmatan kewangan dan korporat, menurut PNB dalam kenyataan hari ini.

“Berdasarkan semua keperluan yang telah ditetapkan, PNB telah menerima kesemua kelulusan yang diperlukan bagi pelantikan PGCE yang baru, termasuk daripada Yayasan Pelaburan Bumiputra, Lembaga Pengarah PNB dan pihak badan kawal selia,” katanya.

-Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.