mk-logo
Berita
Video TikTok, YouTube tak perlu lesen Finas
Diterbitkan:  Jul 24, 2020 5:12 AM
Dikemaskini: 5:45 AM

Pengguna media sosial bebas memuat naik video seperti biasa tanpa mememerlukan lesen daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Saifuddin Abdullah.

“Pengguna media sosial bebas menggunakan platform yang sedia ada seperti TikTok, YouTube dan sebagainya, termasuk menghasilkan dan memuat naik video seperti biasa tanpa perlu memohon lesen atau bimbang didakwa oleh Finas,” katanya.

Katanya perkara itu antara perkara yang dipersetujui kabinet hari ini.

Saifuddin semalam dikritik hebat selepas berkata penerbit filem wajib memohon Lesen Pengeluaran Filem serta Surat Perakuan Penggambaran (SPP) tidak kira media arus perdana atau media personal yang menerbitkan filem di platform media sosial atau saluran tradisi.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada keperluan lesen itu turut terpakai ke atas pihak yang menggunakan platform media sosial seperti Instagram dan TikTok.

Isu lesen itu muncul selepas kerajaan memutuskan untuk menyiasat sama ada Al-Jazeera mempunyai lesen selepas menerbitkan dokumentari berkaitan layanan kerajaan terhadap pekerja asing ketika Covid-19.

Sementara itu, kabinet juga, kata Saifuddin Abdullah, memberi komitmen untuk mendukung kebebasan media dan hak kebebasan individu di media sosial serta akan meminda Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia 1981.

Pindaan itu, katanya lagi, akan mengambil kira situasi semasa.

Saifuddin berkata, pada 20 Jun lalu, Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) telah memulakan usaha meminda akta-akta bawah pengawasan kementerian agar bersesuaian dengan situasi semasa.

“Kerajaan akan memulakan proses meminda akta-akta tersebut dalam masa terdekat,” katanya.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini