Malaysiakini
BERITA

Sidang media MP Batu di CIQ kecoh sebab tiada permit KDN

Diterbitkan
Dikemaskini 1 Ogs 2020, 2:40 tengahari

Sidang media Ahli Parlimen Batu P Prabakaran di JB Sentral di Johor Bahru hari ini bertukar kecoh apabila pihak berkuasa menegurnya kerana mengadakan sesi tersebut tanpa izin.

Ia berlaku kira-kira 10 minit dalam sidang media itu ketika seorang anggota polis bantuan memerintahkan Prabakaran untuk mengakhiri sesi tersebut setelah didapati beliau tiada permit dari Kementerian Dalam Negeri.

Bangunan JB Sentral, yang juga menempatkan Kompleks Kastam, Imigrasi dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Iskandar, berada di bawah pengawasan Kementerian Dalam Negeri dan setiap program yang diadakan di sana mesti mendapat izin KDN terlebih dahulu.

Walaupun ditegur, Prabakaran memilih untuk meneruskan sidang akhbarnya dan memberitahu media peguamnya akan berurusan dengan pihak polis bantuan tersebut mengenai perkara itu.

Kekecohan reda tidak lama setelah polis akhirnya membenarkan sidang media itu berlangsung, dengan syarat semua yang hadir mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan, termasuk menjaga jarak fizikal.

Terdahulu, Prabakaran ketika sidang medianya menggesa kerajaan untuk menanggung kos kuarantin sepenuhnya bagi pekerja Malaysia yang kembali dari Singapura kerana ramai yang tidak mampu.

"Ada individu yang menganggur selama dua bulan. Jadi, apabila syarat tersebut menyatakan bahawa mereka mesti menanggung kos kuarantin mereka sendiri, ia menjadi beban bagi mereka.

"Selain itu, saya dimaklumkan bahawa jika mereka gagal membayar kos, tindakan undang-undang akan diambil. Ini tidak adil," katanya.

- Bernama

 

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.