Malaysiakini
BERITA

Polis batal saman tak pakai pelitup separuh muka dalam kereta sendiri

Diterbitkan

Polis akan membatalkan saman yang dikeluarkan kepada individu yang tidak memakai pelitup separuh muka ketika menaiki kenderaan persendirian.

Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob mengumumkan perkara itu dalam sidang media hari ini.

"Semalam, ada yang disaman kerana dalam kenderaan persendirian (tidak memakai pelitup muka).

"Saya dah bincang dengan pihak polis, mereka akan batalkan saman tersebut. Kalau dah bayar, boleh tuntut semula dengan Kementerian Kesihatan," katanya tanpa menyebutkan jumlah individu yang disaman dalam situasi berkenaan.

Sejak 1 Ogos, kerajaan mewajibkan orang ramai memakai pelitup separuh muka di kawasan awam.

Namun, timbul kekaburan mengenai prosedur operasi standard (SOP) yang mengundah kritikan, terutama bagi mereka yang terkejut kerana disaman di tempat-tempat tertentu.

Semalam, tular di media sosial tentang sebuah keluarga yang menaiki kenderaan persendirian disaman kerana tidak memakai pelitup separuh muka.

Terdapat juga kejadian di mana orang awam yang sedang berkelah di pantai didenda, yang telah menjadi topik perbahasan di kalangan pengguna media sosial.

Sementara itu, Ismail menyatakan keyakinannya terhadap polis untuk menggunakan budi bicara mereka dalam mengeluarkan saman berhubung perkara itu.

Dia menegaskan bahawa orang ramai wajib memakai pelitup separuh muka di kenderaan awam seperti bas, teksi, kenderaan e-hailing, LRT dan KTM, serta tempat awam yang sesak.

Tempat awam yang sesak termasuk pasar malam, pasar raya, pasar basah, pawagam, dan tempat-tempat pelancongan.

Bagaimanapun, kata Ismail, tidak wajib memakai pelitup separuh muka di kenderaan persendirian dan semasa melakukan aktiviti fizikal.

Kanak-kanak di bawah usia dua tahun juga tidak perlu memakai topeng muka untuk mengelakkan sesak nafas.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.