Malaysiakini
BERITA

Tuduhan 'timb speaker berat sebelah' bikin panas Dewan Rakyat

Diterbitkan

PARLIMEN | Kekecohan tercetus hampir 10 minit ketika sesi penggulungan perbahasan bagi Kementerian Tenaga dan Sumber Asli.

Kenyataan ahli parlimen pembangkang "Speaker berat sebelah" mencetuskan kekecohan hampir 10 minit ketika sesi penggulungan perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong bagi Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) di Dewan Rakyat petang ini.

Situasi mula 'panas' apabila Yeo Bee Yin (PH-Bakri) bangun mempertahankan dirinya menjawab dakwaan Datuk Salim Sharif (BN-Jempol) mengenai empat daripada lima pembida yang berjaya dalam Projek Solar Berskala Besar Pusingan Ketiga (LSS3) adalah dari syarikat asing, ketika mencelah sesi itu.

Timbalan Yang Dipetua Dewan Rakyat Datuk Mohd Rashid Hasnon bagaimanapun tidak mengizinkan Yeo mencelah dan memberi laluan kepada menteri berkenaan, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah meneruskan penggulungannya.

"Ini bukan sesi perbahasan YB Bakri (Yeo), ini (sesi) bertanya kepada menteri (Shamsul Anuar)...biar menteri jawab," tegas Mohd Rashid.

Namun, Yeo yang juga bekas menteri tenaga, sains, teknologi, alam sekitar dan perubahan iklim 'berkeras' mahu menjawab dakwaan Salim, sehingga Yeo mengeluarkan kenyataan Mohd Rashid bertindak berat sebelah.

"Adakah tuan Speaker berat sebelah… di mana menteri tidak berani menjawab (soalan)… adakah ini adil," soal Yeo.

Mohd Rashid bagaimanapun menepis tuduhan itu: "Saya seadilnya (memutuskan) ini floor (waktu) menteri (menggulung)… saya sebut nanti menteri beri laluan kepada YB lain untuk bercakap".

Susulan itu, Willie Anak Mongin (Bersatu-Puncak Borneo) diikuti Awang Hashim (PAS-Pendang) membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 yang meminta Yeo menarik balik kenyataan itu, namun Yeo berkata akan menarik balik ungkapan itu dengan syarat beliau diberi ruang untuk mencelah penggulungan menteri.

Keadaan terus panas dengan 'perang mulut' antara Yeo dan Mohd Rashid, sehingga memaksa Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat itu memberi tiga kali amaran supaya Yeo menarik balik tuduhan berat sebelah.

"Saya minta YB Bakri tarik balik (kenyataan)… kalau tidak, saya (terpaksa) minta Bentara (petugas Dewan Rakyat) jalankan tugas. YB berdiri (mencelah) tanpa kebenaran saya.

"YB Bakri (Yeo), ini amaran kali ketiga untuk tarik balik kenyataan tanpa syarat," katanya.

Yeo kemudian menarik balik kenyataannya dan persidangan diteruskan.

- Bernama

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.