Malaysiakini
BERITA

Khalid nasihat PH Plus jangan kerap bercanggah pendapat

Ramieza Wahid, Haspaizi Zain & Hazwani Kayat

Diterbitkan
Dikemaskini 10 Ogs 2020, 12:06 pagi

WAWANCARA | Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad menasihati gabungan partinya - Pakatan Harapan (PH) Plus - untuk tidak kerap bercanggah pendapat.

Jelasnya, hal ini kerana ia bakal menimbulkan persepsi tidak baik dalam gabungan parti dan persoalan dalam kalangan ahli parti dan masyarakat.

“Dia pendapat ini memang akan berbeza, kalau tiada perbezaan pendapat tidak akan wujud parti-parti yang lain.

“ [...] Tetapi kalau kita (PH Plus) sentiasa menonjolkan perbezaan pandangan, ia akan menimbulkan persoalan di kalangan ahli bawahan (parti) dan masyarakat umum,” katanya dalam satu wawancara dengan Malaysiakini baru-baru ini.

Meskipun kerap berbeza pendapat, Khalid menyifatkan gabungan parti itu masih bersatu padu demi satu matlamat untuk mengalahkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Khalid berkata demikian bagi menjawab persoalan hubungan gabungan PH Plus yang dilihat bermasalah ekoran bekas pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad dan Presiden PKR Anwar Ibrahim yang dilihat kerap bercanggah keputusan.

Selain itu, Khalid juga berkata Amanah dan DAP sentiasa menjadi penghubung damai di antara PKR dan Bersatu-blok bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

Anwar dan Dr Mahathir kerap dilihat berbeza pendapat termasuk dalam isu calon perdana menteri mewakili gabungan itu.

Ditanya berkenaan sasaran kerusi Amanah sekiranya berlaku pilihan raya umum dalam masa terdekat, Khalid menjelaskan bahawa perkara itu akan bergantung kepada perbincangan antara gabungan parti.

“Itu semua akan bergantung kepada perbincangan dan perundingan dalam gabungan kami.

“Kami nak tentukan yang terbaik supaya gabungan kami mencapai kejayaan dan kemenangan,” kata bekas menteri wilayah persekutuan itu.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.