Malaysiakini
BERITA

Militan penggal rakyat Malaysia ditahan pihak berkuasa Filipina

Diterbitkan
Dikemaskini 13 Ogs 2020, 5:37 petang

Pihak berkuasa Filipina menangkap ketua pemimpin Abu Sayyaf, Idang Susukan @ Abu Jihad yang juga dikehendaki di Malaysia berhubung penculikan di Sabah.

The Philippine Star memetik Ketua Polis Filipina, Archie Gamboa mengesahkan bahawa penangkapan itu dibuat petang semalam.

"Pemimpin pemberontak itu diserahkan oleh pengasas Barisan Hadapan Pembebasan Moro (MNLF), Nur Misuari kepada pihak berkuasa di bandar Davao," lapor akhbar itu di Twitter malam tadi.

Dikatakan Idang ditangkap di rumah Nur Misuari di Bandar Davao sebelum diserahkan kepada polis.

Kumpulan Idang disyaki sebagai dalang penculikan di sebuah restoran makanan laut di Sandakan pada 14 Mei 2015. 

Kedua-dua mangsa penculikan itu adalah pemilik restoran Thien Nyuk Fun dan jurutera Sarawak, Bernard Then Ted Fen.

Thien dibebaskan pada 8 November tahun itu tetapi Then dipenggal kepala oleh kumpulan tersebut.

Komando Keselamatan Timur Sabah memasukkan Idang dalam senarai 21 warga asing yang dikehendaki kerana didakwa terlibat dalam jenayah rentas sempadan di Zon Keselamatan Timur Sabah (Esszone).

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.