Malaysiakini
BERITA

Dong Zong anjur bedah buku Mitos Pribumi Malas

Diterbitkan
Dikemaskini 14 Ogs 2020, 8:01 pagi

Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia(Dong Zong) akan menganjurkan program bedah buku Mitos Pribumi Malas, karya pemikir terkenal Syed Hussein Alatas.

"Sebagaimana yang diperhatikan, masyarakat Cina tidak selesa dengan label ‘Cina kaya’, kerana tidak kurang juga komuniti Cina yang merana kepapaan.

"Begitu juga, masyarakat Melayu sudah tentu berasa terhina dengan label ‘Melayu malas’, kerana ramai antara mereka berhempas pulas dalam hidup harian untuk menyara hidup diri dan keluarganya.

"Oleh itu, sudah tiba masanya kita mengkaji dan mengupas persoalan ini secara lebih mendalam dan menyeluruh.

"Sejak bila Melayu digambarkan dengan imej malas? Sejauh manakah kebenarannya? Apakah imej stereotaip sebegini masih relevan pada zaman ini?

"Bagaimana masyarakat kita respon kepada persoalan ini, dan kemudian mengorak langkah ke depan?” kata timbalan pengerusi Dong Zong Tan Yew Sing.

Program tersebut akan diadakan pada 18 Ogos jam lapan malam dan boleh ditonton dia atas talian melalui siaran langsung KiniTV.

Tan berkata program tersebut turut mendapat kerjasama beberapa pertubuhan seperti Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCAH), Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG dan Yayasan Tan Kah Kee.

Syed Hussein Alatas

Kata Tan, Pengurus Projek dan Operasi Leadership and Development Studies (Lead) Tarmizi Anuwar akan bertindak sebagai pembedah buku manakala ulasannya akan dibuat oleh Ketua Eksekutif KLSCAH, Ooi Heng.

Buku Mitos yang dihasilkan pada penghuhung 70-an terkenal, antaranya kerana menolak naratif penjajah bahawa kaum pribumi di Indonesia, Malaysia dan Filipina sebagai malas.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.