mk-logo
Berita
Menteri PAS langgar kuarantin: Yang penting moral dulu, kata Hadi

PAS hari ini menegaskan parti itu sangat mementingkan isu moral dan maksiat dalam kalangan pemimpin serta anggota partinya.

Jika didapati ada antara mereka melakukan kesalahan membabitkan moral atau dosa, maka tindakan tegas termasuk pecat akan diambil, kata presidennya Abdul Hadi Awang.

"Yang penting moral dulu... kalau buat sesuatu maksiat yang bercanggah dengan lslam dan moral, kita pecat dia," katanya kepada media di Kuala Lumpur hari ini.

Abdul Hadi sebelum itu menghadiri Konvensyen Setengah Tahun Perikatan Nasional (PN) dan ditanya mengenai isu kegagalan salah seorang pemimpin PAS, Dr Khairuddin Aman Razali, mematuh prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Ahli Parlimen Kuala Nerus yang dilantik menjadi Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi itu didapati gagal melakukan kuarantin kendiri selama 14 hari selepas pulang dari Turki.

Dia tiba di negara ini pada 7 Julai dan hadir di Dewan Rakyat kurang dari tujuh hari kemudian. Walaupun memberikan beberapa alasan sebelum itu Khairuddin kemudian mengakui kesalahan tersebut dan menawarkan gajinya sebagai menteri selama empat bulan untuk disumbangkan kepada tabung Covid-19.

Dia juga dikompaun maksimum RM1,000. Polis pula sudah mengambil keterangan Khairuddin dan beberapa anggota keluarganya yang bersama mengikut kunjungan ke Turki itu.

Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin, pula mempertahankan Khairuddin dengan mengaitkannya dengan salah satu kisah dalam al-Quran membabitkan kejadian burung hudhud pada zaman Nabi Sulaiman.

Banyak pihak menyatakan rasa tidak puas hati dengan cara kes itu ditangani dan mendesak Khairuddin dikenakan tindakan mahkamah dan meletak jawatan.

Kata Abdul Hadi dalam PAS apa yang paling diutamakan ialah pertimbangan daripada segi maksiat atau tidak.

"Dalam PAS yang pertama adalah dari segi maksiat dulu, yang kedua - kalau ada salah laku itu - kita serah kepada undang-undang," katanya.

Turut menyampaikan ucapan dalam konvensyen itu adalah Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, serta Presiden PAS Abdul Hadi Awang dan ketua pemudanya Khairil Nizam Khiruddin.

Presiden dan ketua pemuda Umno, Ahmad Zahid Hamidi dan Dr Asyraf Wajdi Dusuki yang dijadual berucap bagaimanapun tidak hadir.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini