Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
101 projek rundingan terus PH: SPRM belum buka kertas siasatan

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) setakat ini belum membuka kertas siasatan berhubung 101 projek rundingan terus yang diluluskan di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (PH), kata ketua pesuruhjayanya Azam Baki.

Azam berkata SPRM masih membuat analisis terhadap kesemua projek berkenaan sama ada ia mempunyai unsur rasuah atau sebaliknya.

"Bawah amalan Perbendaharaan, ada tiga kaedah untuk mengeluarkan tender bagi sesuatu projek dan salah satunya adalah secara rundingan terus.

"SPRM sekarang sedang melihat dan mengkaji senarai syarikat yang menerima projek-projek berkenaan dan menilai sama ada terdapat unsur rasuah ataupun tidak dalam rundingan tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi soal jawab bersempena Program Cakna Rasuah: SPRM Bersama Media Zon Selatan di Melaka hari ini.

Pada 24 Ogos lepas, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz mendedahkan di Dewan Rakyat, sepanjang pentadbiran PH selama 22 bulan kerajaan meluluskan 101 projek atau perolehan kerajaan bernilai RM6.61 bilion secara rundingan terus.

Dalam perkembangan lain, Azam berkata sejak 2015 hingga Ogos 2020, sebanyak 1,196 maklumat diterima oleh SPRM Melaka berhubung rasuah dan salah guna kuasa yang dilaporkan oleh orang awam.

Beliau berkata daripada jumlah berkenaan, sebanyak 427 fail dibuka dan 119 penjawat awam ditangkap serta didakwa di mahkamah atas kesalahan menyalahgunakan kedudukan untuk memperoleh suapan.

- Bernama

Lihat Komen
ADS