Malaysiakini
BERITA

Integriti faktor utama pemilihan calon PKR, kata Anwar

Bernama

Diterbitkan

PRN SABAH | Presiden PKR Anwar Ibrahim berkata calon yang akan mewakili parti itu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah 26 Sept ini tidak semestinya berasal dari negeri di bawah bayu itu.

Sebaliknya, Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata pemilihan calon PKR yang akan mewakili parti berkenaan perlu berdasarkan integriti calon tersebut.

“Kalau pilih orang yang tiada komitmen, sama sahaja. Isunya bukan suku kaum mana, isunya bukan dari mana tetapi mampukah kita latih orang yang punya integriti," katanya ketika berucap merasmikan Jentera Pilihan Raya PKR Sabah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di Kota Kinabalu malam ini.

Turut hadir Pengerusi Majlis Penasihat PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Sabah Christina Liew.

Anwar berkata dia secara dasarnya bersetuju memberikan lebih banyak kebebasan untuk PKR Sabah memilih calon.

Katanya calon PKR harus mempunyai komitmen untuk membela nasib rakyat tanpa mengira latar belakang kaum, bangsa atau agama.

-Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.