Malaysiakini
BERITA

Kementerian kaji kemungkinan internet percuma di IPT

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 20 Sep 2020, 1:42 tengahari

Kementerian Komunikasi dan Multimedia akan melihat kemungkinan untuk menyediakan perkhidmatan Internet atau rangkaian jalur lebar secara percuma di institut-institut pengajian tinggi (IPT) dalam negara.

Timbalan Menterinya, Zahidi Zainul Abidin berkata ia adalah penting bagi meringankan beban yang ditanggung pelajar terutamanya kepada mereka yang tidak berkemampuan untuk melanggan perkhidmatan Internet.

“Kita bercadang dan mahu berbincang mengenai bagaimana kita boleh realisasikan penyediaan Internet atau ‘Wi-Fi’ percuma di semua kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM).

“Pada masa yang sama, kita juga mahu ia dipanjangkan kepada institut pengajian tinggi lain agar dapat mengurangkan perbelanjaan besar yang terpaksa ditanggung pelajar, sekali gus membantu mereka yang susah,” katanya hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penutup Persidangan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM Se-Malaysia Sesi 2019/ 2020 di sini.

Zahidi berkata adalah penting untuk memperkasakan penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dalam kalangan pemimpin mahasiswa dan juga pelajar memandangkan landskap dunia yang sudah berubah kepada digital selain bakal pemimpin negara perlu bijak ICT.

Dalam pada itu, Zahidi berkata pihaknya juga mahu mendapatkan bantuan daripada pihak swasta seperti syarikat telekomunikasi agar syarikat-syarikat tersebut dapat menyumbangkan komputer riba kepada pelajar-pelajar pengajian tinggi yang memerlukan.

- Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan