Malaysiakini
BERITA

Sekolah tempat lebih selamat, takkan ditutup - Noor Azmi

Diterbitkan
Dikemaskini 7 Okt 2020, 12:57 pagi

Sekolah masih dianggap sebagai kawasan selamat untuk pelajar, justeru kerajaan tiada cadangan untuk menutupnya kecuali bagi lokasi yang mencatat kes positif Covid-19.

Timbalan Menteri Kesihatan Dr Noor Azmi Ghazali berkata sekolah melaksanakan prosedur operasi standard yang sangat ketat seperti penjarakan fizikal, pemeriksaan suhu badan dan pengawasan aktiviti berkumpulan.

Orang awam juga, katanya, tidak dibenarkan keluar masuk sekolah, manakala pelajar yang tinggal di asrama tidak boleh balik.

“Di sekolah lebih selamat berbanding komuniti luar, jika tiada kes Covid-19, sekolah tidak akan ditutup,” katanya seperti dipetik Utusan Online.

Ahli parlimen Bagan Serai itu ditemui media selepas majlis pengagihan keuntungan Ladang Rakyat Daerah Kerian semalam.

Malaysia mencatatkan rekod kes positif Covid-19 paling tinggi semalam dengan hampir 700 orang disahkan dijangkiti penyakit berkenaan.

Ia semakin meningkatkan kebimbangan ibu bapa terutama selepas ada beberapa kes positif membabitkan pelajar dan guru dicatatkan.

Justeru ibu bapa berpendapat sudah sampai masanya Kementerian Pendidikan menutup sementara sesi persekolahan, atau sekurang-kurangnya membabitkan kehadiran secara fizikal. 


Dapatkan maklumat terkini dan perincian berkenaan penularan Covid-19 di Malaysia di laman penjejak ini.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.