Malaysiakini
BERITA

PKPB: Jais benar majlis akad nikah di pejabat agama daerah

Diterbitkan

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) memutuskan untuk memberi kelonggaran bagi pelaksanaan majlis akad nikah di seluruh negeri bermula Isnin ini walaupun Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) masih berkuat kuasa sehingga 9 Nov.

Pengarah Jais, Mohd Shahzihan Ahmad berkata majlis akad nikah boleh dilaksanakan di semua Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) di seluruh Selangor dengan kehadiran dan jumlah temu janji yang terhad.

Katanya, pelaksanaan majlis akad nikah itu tertakluk kepada beberapa syarat iaitu pemohon telah mendapat Kebenaran Berkahwin di bawah Seksyen 17 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) Tahun 2003 daripada PAID; hanya pengantin lelaki, perempuan serta wali dibenarkan hadir untuk majlis berkenaan dan lima majlis akad nikah akan dilakukan dalam satu hari bermula Isnin hingga Jumaat.

"Antara syarat lain adalah kebenaran turut diberi kepada pasangan di negeri ini dan pengantin lelaki atau perempuan dari luar Selangor namun mereka perlu mendapatkan kebenaran merentas daerah atau negeri jika diperlukan oleh pihak berkuasa," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah beliau, hanya majlis akad nikah yang mendapat kebenaran Ketua Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk Orang Islam Negeri Selangor sahaja akan dilaksanakan di PAID bermula pukul 9 pagi hingga 4 petang.

Justeru katanya, pihak terlibat boleh membuat temu janji majlis akad nikah dengan menghubungi PAID berkaitan.

Sebelum ini, Jais menangguhkan majlis akad nikah di seluruh Selangor berikutan pelaksanaan PKPB berikutan peningkatan kes Covid-19.

- Bernama


Dapatkan maklumat terkini dan perincian berkenaan penularan Covid-19 di Malaysia di laman penjejak ini.

 

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan