mk-logo
Berita
'Lebih setengah bilion dolar belanja barang kemas' - Jho Low tuding Najib
Diterbitkan:  Nov 17, 2020 9:53 AM
Dikemaskini: 5:31 AM

Dokumentari penyiasatan khas Al Jazeera berjudul Jho Low: Hunt For A Fugitive melaporkan mengenai percubaan terdesak ahli perniagaan dalam buruan itu untuk merundingkan perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan mengelakkan dirinya masuk penjara kerana skandal kewangan 1MDB yang bernilai berbilion dolar itu.

Dokumentari kendalian wartawan Mary Ann Jolley memaparkan rakaman telefon baru Low Taek-Jho dengan pihak berkuasa Malaysia dari Mei hingga November 2018 ketika dia berusaha membuat perjanjian dengan pentadbiran Pakatan Harapan pimpinan Dr Mahathir Mohamad yang baru dipilih.

"Saya dah jadi daripada dapat bertemu dengan orang menjadi seperti sekarang saya berada dalam keadaan terkurung," kata Low sebelum meneruskan tuduhan 1MDB dengan menuding kepada bekas perdana menteri Najib Razak, yang juga menteri kewangan ketika skandal itu syarikat pelaburan negara berkenaan terdedah.

"Saya tidak mempunyai kuasa untuk membuat keputusan ... Ini adalah fakta yang cukup diketahui bahawa ... semua kelulusan mesti dipersetujui oleh menteri kewangan," kata Low memberitahu kontaknya dari Malaysia yang tidak dapat dikenalpasti.

Walaupun membelanjakan sejumlah besar wang untuk membeli hartanah, jet peribadi, kapal persiaran mewah, Low berkata dia tidak melakukan sebarang kesalahan.

"Saya tidak percaya ada kesalahan," katanya dalam rakaman.

"Semua ini pastinya adalah pinjaman, secara langsung atau tidak langsung, tetapi, akhirnya, saya rasa sudah tiba masanya, kami ingin membantu mengembalikan aset ini sebagai balasan untuk bekerjasama dan dapat meneruskan kehidupan tanpa, anda tahu, dibicarakan," kata Low.

"Saya ingin anda sampaikan jika mungkin kepada Mahathir bahawa saya benar-benar percaya bahawa perubahan dalam kerajaan memberikan peluang yang nyata untuk menyelesaikan isu-isu berkaitan 1MDB ini.

"Saya komited untuk mencapainya," katanya.

Dia kemudian menuduh lebih setengah bilion dolar wang 1MDB dibelanjakan untuk perhiasan buat isteri bekas perdana menteri, Rosmah Mansor.

Dokumen Jabatan Kehakiman AS telah memperincikan pembelian Jho Low untuk berlian merah jambu bernilai AS$27 juta untuk Rosmah, tetapi dalam rakaman perbualan itu dia menuduh ada banyak lagi.

"Bernilai lebih setengah bilion dolar". Itu jumlah yang sangat besar," kata Low merujuk kepada nilai barang kemas tersebut.

Pada Julai, Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun, dan didenda sebanyak RM210 juta atas kesalahan pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram yang berkaitan dengan RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd.

Perbicaraan rasuah 1MDB bernilai RM2.28 bilion atas empat tuduhan penyalahgunaan kuasa dan 21 tuduhan pengubahan wang haram telah ditangguhkan kerana perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) di Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur hingga awal Disember.

Dalam dokumentari ini juga, selepas Low melemparkan tuduhan terhadap Najib, dia kemudian mengaitkan rakan perniagaan 1MDB di Emiriah Arab Bersatu.

"Realitinya, orang di Abu Dhabi memang ambil duit. Perbincangan antara saya dengan mereka adalah, lihat, apa sahaja yang saya selesaikan dengan DOJ yang digunakan untuk membayar bon 1MDB, anda semua harus selaras dengan jumlah yang sama, yang mungkin hampir satu bilion dolar,” katanya.

Lolos rentas sempadan, walau ada notis Interpol

Semasa perbualan, Low mendedahkan dia berada di China dan bahkan membincangkan kemungkinan pertemuan di Hong Kong atau Macau.

Tetapi ketika penyiasat 1MDB Malaysia mahu mengadakan pertemuan di Macau, dia berubah hati dan melarikan diri.

"Kerana semua waran tangkap itu, anda tahu, secara efektif orang-orang UAE tidak menganggapnya selamat, jadi saya baru saja masuk ke Dubai," kata Low mengenai cubaannya memasuki negara itu.

Low kemudian menjelaskan bagaimana UAE berada dalam keadaan "sangat paranoid" sekarang, jadi saya rasa ia suatu yang sangat mencabar bagi saya mendapatkan izin untuk bertemu para penyiasat.

Keupayaan Low untuk merentas sempadan antarabangsa walaupun Interpol telah mengeluarkan dua Notis Merah terhadapnya, serta waran tangkap AS yang aktif dan sejumlah pasport yang dibatalkan juga turut disorot dalam dokumentari ini.

Al Jazeera mengatakan telah melihat dokumen pelepasan penerbangan rasmi yang mengesahkan laporan sebelumnya oleh Asia Times yang berpusat di Hong Kong, bahawa baru-baru ini pada November 2019 Low terbang dari Bangkok ke Dubai dan berhenti selama tiga hari di Ahmedabad di India. 

Dia dilaporkan menggunakan pasport dari Grenada.

[Baca berita asal]


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS