Paling Popular
Terkini
story images
story images
story images
mk-logo
Berita
Belanjawan Miti lulus - kerajaan 110, pembangkang 104

Dewan Rakyat hari ini meluluskan Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan 2021 bagi peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) melalui undian belah bahagi.

Perkara itu diputuskan Speaker Azhar Azizan Harun berdasarkan peraturan mesyuarat selepas 15 orang wakil rakyat bangun menyokong RUU itu diputuskan menerusi kaedah berkenaan.

Dalam pengundian hari ini, 110 wakil rakyat menyokongnya, mannakala 104 menentang dan enam lagi tidak berada di dalam Dewan Rakyat.

Parti Warisan yang sebelum ini tidak mengambil bahagian dalam belanjawan di peringkat jawatankuasa, hari ini turut mengundi kecuali presidennya Mohd Shafie Apdal yang tidak hadir.

Selain itu, antara mereka yang tidak mengundi termasuk Chow Kon Yeow (DAP-Tanjong), Tengku Razaleigh Hamzah (Umno- Gua Musang) dan Liew Chin Jin (PKR-Tawau).

Menteri MITI, Mohamed Azmin Ali sebelum itu menggulung perbahasan peringkat kementeriannya dengan peruntukan Sidang APEC sebanyak RM25 juta dibincang secara panjang lebar.

Sebanyak RM1.2 bilion diagihkan kepada Miti sebagai anggaran perbelanjaan pengurusan dan pembangunan bagi tahun 2021.

Perbahasan hari ini turut disertai seteru ketatnya, Anwar Ibrahim (PH - Port Dickson) dan Dr Mahathir Mohamad (Bebas-Langkawi).

Azmin sebelum ini adalah timbalan presiden PKR sebelum berpaling tadah melalui Langkah Sheraton pada Februari lalu sehingga menyaksikan kerajaan Pakatan Harapan yang diterajui Dr Mahathir turut tumbang. Begitu juga dengan beberapa kerajaan peringkat negeri.

Kekalahan kepada Azmin merupakan tamparan hebat buat Anwar, yang berada di bawah tekanan untuk membuktikan bahawa dia mempunyai sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

Selepas Belanjawan 2021 diluluskan pada peringkat dasar pada 26 Nov lalu, pembangkang menjanjikan cabaran sengit apabila ia dibahas dan diuji di peringkat jawatankuasa.

MITI adalah kementerian keempat yang ditentukan kelulusan RUU Perbekalan 2021 melalui kaedah undian belah bahagi.

Sebelum ini, kaedah yang sama digunakan untuk Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan pada Isnin dan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) pada Selasa lalu.

 


Lihat Komen
ADS