mk-logo
Berita
Nga jelaskan alasan PH pertimbang kerjasama Umno di Perak
Diterbitkan:  Dec 7, 2020 12:43 AM
Dikemaskini: 12:43 AM

Berdepan kritikan penyokong akar umbi, Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming menulis surat terbuka dalam bahasa Cina yang menjelaskan keputusannya untuk membuka rundingan dengan Umno mengenai kemungkinan pembentukan kerajaan Perak.

Timbalan Setiausaha Agung DAP itu mengakui bahawa dia telah menerima banyak mesej sokongan serta kritikan setelah mengumumkan bahawa DAP terbuka untuk bekerjasama dengan Umno di negeri itu.

Dia juga memberi jaminan bahawa sekiranya kerajaan Umno-Pakatan Harapan (PH) ditubuhkan di Perak, dia tidak akan memegang sebarang jawatan dalam kerajaan negeri yang baru itu.

Nga, yang juga Adun Aulong Perak dan Ahli Parlimen Teluk Intan menekankan bahawa sebarang kerjasama dengan Umno akan bersyarat dan mesti berdasarkan keadilan, pentadbiran yang baik dan pelbagai budaya.

Menjelaskan keputusannya untuk membuka rundingan, Nga mengatakan 25 kerusi yang dipegang oleh Umno dan 24 kerusi pada PH akan memberi kerajaan baru lebih dari dua pertiga majoriti di Dewan Undangan Negeri yang dianggotai 59 Adun.

"Ini akan mewujudkan pemerintahan yang kuat dan stabil," katanya, sambil menambah bahawa ia juga akan menyelesaikan masalah lompat parti.

Nga mengatakan, dengan PAS menunjukkan bahawa ia tidak akan mengambil bahagian dalam kerajaan negari baru yang cuba dibentuk oleh Umno, ia akan menjauhkan "ekstremisme".

Dia menambah bahawa kerjasama Umno-PH di Perak juga akan membawa kepada kerajaan negeri yang lebih berbilang kaum.

"Ini sangat mustahak, jika dibandingkan dengan Perikatan Nasional yang mono-etnik dan mono-agama.

"Selain memastikan kestabilan, ia juga dapat mencegah kerajaan negeri dijadikan tebusan oleh 'ekstremisme populis' PAS, yang merupakan ancaman terhadap kepelbagaian dan semangat sekular serta pluralistik Perlembagaan Persekutuan," katanya .

Nga menambah bahawa jika Umno dan PH bekerjasama, ia dapat meneutralkan momokan bahawa DAP sebagai anti-Melayu dan anti-Islam, yang juga akan membantu hubungan antara kaum.

Selain itu, katanya, jika kerjasama Umno-PH menjadi kenyataan, PH akan menegaskan bahawa menteri besar yang baru perlu melalui undi keyakinan di DUN terlebih dahulu.

Ini akan mengelakkan anggapan bahawa ia adalah kerajaan pintu belakang dan menetapkan keutamaan untuk amalan demokrasi yang tepat.

Nga, yang merupakan mantan timbalan speaker Dewan Rakyat, menambah bahawa jika pakatan ini berjaya di Perak, ia juga boleh mempengaruhi seluruh negara.

"Rundingan masih berjalan tetapi jika kerajaan (Umno-PH) berjaya dibentuk, saya tidak akan menerima sebarang kedudukan dalam pemerintahan negeri," katanya.

Setelah Nga mengumumkan rundingan mengenai kemungkinan menjalin kerjasama dengan Umno, Adun Pokok Assam dari DAP, Leow Thye Yih membidas keputusan itu, dan menegaskan tidak akan menyokong menteri besar Umno.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini