Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Putra lapor polis isu perbualan bocor dua menteri
Diterbitkan:  Dec 18, 2020 6:18 PM
Dikemaskini: 10:30 AM

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) pimpinan ahli politik lantang Ibrahim Ali membuat laporan polis berhubung perbualan bocor antara menteri kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz dan menteri undang-undang Takiyuddin Hassan.

Laporan polis itu dibuat oleh Ketua Pemuda (Wira) Nasrul Ali Hasan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Dang Wangi, Kuala Lumpur, semalam.

Nasrul mahu pihak berkuasa menyiasat peranan anggota keluarga beberapa anggota kabinet dalam projek loji rawatan air Plubang, Kedah.


‘Perbualan rundingan terus Takiyuddin-Zafrul dipetik di luar konteks’


Dia turut mengeluarkan kenyataan media hari ini bagi mendesak penjelasan diberikan berkaitan projek itu yang dilabelkannya sebagai “skandal projek rundingan terus”.

Pada 15 Disember, perbualan Whatsapp bocor mendedahkan Takiyuddin memohon pendapat Zafrul mengenai projek itu.

Zafrul dan Takiyuddin

 Takiyuddin menyatakan kepada Zafrul bahawa pemilik projek, Bina Darulaman Berhad (BDB) yang dimiliki oleh kerajaan negeri Kedah, sudah pun mempunyai rakan usaha sama.

Ini susulan tindakan Taliwork Corporation, yang menguruskan bekalan air Langkawi selama 25 tahun tetapi konsesinya bakal berakhir tidak lama lagi, memohon kerajaan pusat untuk menjadi rakan usaha sama dengan BDB.

Bagaimanapun, Wan Rohimi Wan Daud, setiausaha politik Takiyuddin berkata perbualan itu dipetik di luar konteks dengan niat curang untuk membina persepsi negatif dan mencemarkan nama baik pihak-pihak berkaitan.

Menurut Rohimi, Takiyuddin sebagai menteri penyelaras, harus memudah cara isu-isu berbangkit sama ada program atau projek pembangunan kementerian, jabatan dan agensi pusat dan kerajaan Kedah.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS