Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Sekurang-kurangnya tiga lagi ahli dewan undangan negeri (Adun) Amanah dari Johor, disahkan menyertai PKR.

Penyertaan ke PKR - yang merupakan sekutu Amanah dalam PH - membabitkan Adun Senggarang Khairuddin A Rahim; Adun Serom Faizul Amri Adnan; dan Adun Mahkota, Muhamad Said Jonit.

Perkara itu disahkan oleh Khairudin dan tiga sumber daripada PKR.

Ini pertukaran parti terbaru daripada Amanah ke PKR, setelah tahun lepas, dua Adun Amanah dari Selangor - Adun Meru Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar serta Adun Sabak, Ahmad Mustain Othman - turut menyertai PKR.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Khairuddin memberitahu bahawa permohonannya yang dihantar September tahun lalu, diterima kira-kira pada Oktober tahun sama, namun tidak mengheboh-hebohkannya untuk menjaga hubungan antara parti.

Meskipun menyatakan dia berpindah ke PKR bukanlah kerana faktor kerusi, dia berharap agar dapat diberikan ruang untuk bertanding kerusi parlimen dalam pilihan raya umum (PRU) yang akan datang nanti.

“Saya berniat nak bertanding (kerusi) Parlimen.

“[...] Harap ada ruanglah. Ini perjuangan rakyat, saya berjuang untuk rakyat, untuk isu rakyat.

“Jadi ada ruanglah bagi saya sini, kawan-kawan dalam PKR. Itu harapan sayalah. Pada saya, untuk itu saya kira bersama dengan PKR,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Senggarang merupakan kerusi di bawah kawasan Parlimen Batu Pahat, yang kini disandang oleh Rashid Hasnon. Rashid menang kerusi itu atas tiket PKR dalam PRU lalu, sebelum dia menyertai Bersatu tahun lepas.

Malaysiakini masih menunggu maklum balas daripada Said dan Faizul.

Faizul melepaskan jawatan dalam Amanah tahun lepas, ekoran hilang kepercayaan terhadap kepemimpinan parti di Johor. Dia memberitahu bahawa dia tidak lagi berminat menjadi calon PRU-15 untuk Amanah.

Tahun lepas, Mustain dipecat daripada parti kerana dikatakan melanggar perlembagaan parti.

Pagi tadi, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata ketika parlimen mungkin bersidang tidak lama lagi, ada pihak yang berusaha mengumpan ahli parlimen pembangkang untuk bertukar sokongan.

*Laporan tambahan oleh Ng Xiang Yi dan Zikri Kamarulzaman


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS