Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
'Ismail calon PM yang menang'- 114 MP dijemput ke Istana esok
Diterbitkan:  Aug 18, 2021 11:37 PM
Dikemaskini: 4:53 PM

Seramai 114 ahli parlimen akan dipanggil ke Istana Negara esok, kata Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan.

Berdasarkan jadual yang dilihat oleh Malaysiakini, ahli-ahli parlimen berkenaan akan tiba dalam lima kumpulan bermula jam 10 pagi.

Mereka terdiri daripada ahli parlimen daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS), Bersatu, Umno, MCA, MIC, PAS, dan beberapa parti lain dan ahli parlimen bebas.

Tiada dalam senarai ialah Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah.

Berdasarkan jadual, komposisi ahli parlimen yang dijemput ke istana esok adalah seperti berikut:

 • Umno × 37
 • Bersatu × 31
 • PAS × 18
 • GPS-PBB × 13
 • GPS-PRS × 2
 • GPS-PDP × 2
 • MCA × 2
 • GPS-SUPP × 1
 • MIC × 1
 • PBRS × 1
 • PBS × 1
 • Star × 1
 • Independent × 4

Beberapa ahli parlimen telah mengesahkan bahawa senarai itu betul dan akan menghadiri sesi tersebut pada waktu yang dijadualkan.

Malaysiakini difahamkan bahawa tujuan menghadap Agong adalah bagi mengesahkan pendirian ahli-ahli parlimen berkenaan.

Untuk rekod, parlimen memiliki 220 kerusi, yang bermaksud sokongan sekurang-kurangnya 111 anggota parlimen diperlukan untuk membentuk kerajaan baru.

Sementara itu, dalam mesej yang disampaikan kepada wakil rakyat BN, Ahmad mendakwa ini bermaksud Ismail Sabri telah mendapat sokongan yang mencukupi untuk dilantik sebagai perdana menteri.

"Hanya kumpulan yang menang sahaja dijemput untuk pengesahan sokongan sekali lagi di Istana Negara. Bererti Ismail Sabri dengan izin Allah adalah calon PM yang menang.

"Ini tentu juga berkat kesepaduan bersama diketuai oleh Presiden (Ahmad Zahid Hamidi), timbalan presiden (Mohamad Hasan) dan Najib Abdul Razak (MP Pekan), anggota dewan tertinggi dan semua anggota parlimen kita," katanya dalam pesanan teks hari ini.

Tambahnya, anggota parlimen BN akan berangkat dengan bas untuk ke Istana Negara pada pukul 10 pagi esok dari Pusat Dagangan Dunia Putra, (PWTC) Kuala Lumpur.

Lima sesi menghadap baginda

Ketika dihubungi, Ahmad Maslan mengesahkan bahawa MP BN dijemput menghadap Yang di-Pertuan Agong esok. 

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz turut mengesahkan perkara itu.

Sementara itu, Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man memberitahu bahawa ahli parlimen PAS dijadualkan menghadap Seri Paduka Baginda pada pukul 4 petang.

"Alhamdulillah DSIS (Ismail Sabri) telah berjaya diangkat sebagai PM ke 9 berdasarkan jemputan Istana Negara kepada semua MP yang mencalonkan beliau," katanya kepada Malaysiakini.

Terdahulu, satu sumber dari BN berkata ahli-ahli parlimen dijadualkan menghadap Seri Padukan Baginda sebanyak lima sesi.

"Sesi 10 pagi melibatkan 24 ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak. Diikuti sesi kedua 11.10 pagi dijadualkan kepada ahli parlimen Bersatu. Sementara ahli parlimen Umno dan BN akan menghadap Agong dalam sesi ketiga dan keempat masing-masing 2 petang dan 3 petang.

"PAS akan menghadap pada pukul 4 petang," kata sumber itu lagi.

Pada Isnin, Yang Dipertua Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun menerusi notis bertarikh 17 Ogos meminta 220 ahli Dewan Rakyat menyerahkan satu surat akuan bersumpah bagi menamakan seorang calon perdana menteri.

Notis itu bagi membolehkan seorang daripada mereka yang mempunyai kepercayaan majoriti dilantik sebagai perdana menteri susulan peletakan jawatan Muhyiddin Yassin yang juga Ahli Parlimen Pagoh Isnin lepas.

Lihat Komen
ADS