Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
PSB kritik GPS kerana gagal dapatkan jawatan TPM II untuk Sarawak
Diterbitkan:  Aug 28, 2021 9:48 AM
Dikemaskini: 10:02 AM

Kegagalan Gabungan Parti Sarawak (GPS) untuk mendapatkan jawatan timbalan perdana menteri II untuk Sarawak menunjukkan ketidakupayaan gabungan itu mempertahankan hak-hak negeri Borneo, kata sekretariat Parti Sarawak Bersatu (PSB).

PSB mendesak rakyat Sarawak untuk menyedari hakikat itu, yang menurutnya bertentangan dengan mesej Ketua Menteri Abang Johari Openg yang menggambarkan GPS telah melakukan peranan yang luar biasa dalam memulihkan dan mempertahankan hak-hak Sarawak.

"Kami ingat banyak panggilan oleh pemimpin GPS agar seorang ahli parlimen Sarawak dari GPS dilantik sebagai timbalan perdana menteri. Bahkan seorang walikota merasa perlu untuk menyertai seruan untuk melantik timbalan perdana menteri Sarawak," kata sekretariat PSB dalam satu kenyataan hari ini.

"Selama seminggu rakyat Sarawak telah menunggu dan berharap agar salah seorang daripada mereka, daripada kalangan ahli parlimen kerajaan, akan dilantik ke jawatan tersebut.

"Masanya tepat kerana Sarawak sedang bersiap untuk pilihan raya negeri akan datang dan seorang timbalan perdana menteri dari Sarawak akan menjadi 'senjata' yang berkesan untuk GPS. Tetapi sayangnya, ia tidak berlaku," kata sekretariat PSB.

Tidak ada timbalan perdana menteri dalam barisan kabinet baru Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob. Pemimpin GPS, Fadillah Yusof kekal sebagai menteri kanan (kerja raya).

"Mitos bahawa GPS, BN Sarawak yang dijenamakan semula telah berjuang untuk menuntut kembali hak dan kemenangan Sarawak mesti dibongkar. Ya, menukar baju tidak menjadikan anda seorang individu yang baru.

"Setelah 58 tahun tunduk kepada pemimpin Tanah Melayu dalam kerajaan persekutuan, mendahulukan mereka telah menjadi sifat kedua GPS," katanya lagi.

[Baca berita penuh]

Lihat Komen
ADS