mk-logo
Berita
Takiyuddin: PAS akan bertanding jika PRN diadakan

PAS akan meletakkan calonnya untuk bertanding di kerusi DUN Melaka sekiranya PRN diadakan di negeri itu, kata Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan.

Takiyuddin bagaimanapun berkata parti itu belum membuat keputusan mengenai nama calon dan bilangan kerusi yang bakal ditandingi.

Dia berkata pihaknya telah menubuhkan jawatankuasa induk bagi PRN Melaka yang dipengerusikan oleh Naib Presiden PAS Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

“Ia memang menjadi hasrat PAS untuk bertanding tetapi mengenai calon dan berapa kerusi, termasuk konsep yang akan digunakan, ia belum diputuskan lagi tetapi kita memang akan ambil bahagian.

“Kita juga mengharapkan pelaksanaan PRN Melaka nanti akan berteraskan muafakat sebagaimana di peringkat persekutuan. Semua parti bersatu tidak ada pertembungan antara satu sama lain.

"Kita akan bersama dengan semua parti yang bersama dengan kerajaan persekutuan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung PAS kawasan Kota Bharu kali ke-54 di sebuah hotel di Kota Bharu hari ini.

Takiyuddin yang juga Menteri Tenaga dan Sumber Asli berkata pada PRU14, PAS bertanding di 23 daripada 28 kerusi DUN secara solo di Melaka.

“Walaupun kita tidak menang tetapi ia telah menunjukkan prestasi yang baik di beberapa kerusi di tempat yang kita bertanding,” katanya.

Sebelum ini media melaporkan DUN Melaka terbubar pada 4 Okt lalu selepas ketua menterinya Sulaiman Md Ali hilang sokongan, susulan tindakan empat Adun daripada blok kerajaan menarik sokongan terhadap kepimpinannya.

Empat Adun yang mengumumkan hilang kepercayaan dan menarik sokongan terhadap kepimpinan Sulaiman adalah Idris Haron (BN-Sungai Udang), Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas).

Mengenai Muktamar Tahunan PAS Ke-67 pada tahun ini, Takiyuddin berkata ia akan diadakan secara hibrid mengikut prosedur operasi standard (SOP) norma baru.

“Pada tahun ini semua peringkat ada pemilihan. Tempat utama muktamar ini akan diadakan di Terengganu, bagi PAS Kota Bharu dijangka seramai 270 ahli akan hadir secara fizikal,” tambahnya.

-Bernama

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini