Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
'Kenapa LPPR tak maklumkan saya mesyuarat putuskan Azam tak salah?'
Diterbitkan:  Jan 8, 2022 11:04 PM
Dikemaskini: 3:04 PM

Profesor ekonomi politik Edmund Terence Gomez mempersoalkan mengapa Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) SPRM tidak melibatkannya dalam mesyuarat mereka berhubung skandal pegangan saham Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki.

“Jika mesyuarat diadakan pada 24 November, mengapa saya tidak diberitahu mengenai perkara ini semasa saya membincangkan perkara ini dengan beberapa ahli lembaga pada Disember?

"Mengapa saya tidak diberitahu bahawa Azam telah didapati tidak melakukan kesalahan oleh ahli lembaga pengarah pada mesyuarat ini?" soalnya dalam satu kenyataan hari ini.

Azam sedang disiasat selepas didapati memiliki berjuta-juta saham dan waran dalam dua syarikat senaraian awam semasa menjadi pengarah siasatan SPRM.

Gomez telah menghantar e-mel kepada Pengerusi LPPR Abu Zahar Ujang pada 10 Nov berhubung kes itu, meminta Abu Zahar mengadakan mesyuarat antara lembaga dan tiga panel penasihat.

Gomez, yang ketika itu menganggotai Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah SPRM, menghantar e-mel susulan pada 26 Nov dan 14 Dis.

Gomez meletak jawatan daripada panel itu selepas tidak mendapat maklum balas mengenai perkara berkenaan.

Abu Zahar mendakwa tidak menerima e-mel Gomez.

Bagaimanapun, Abu Zahar dan ahli LPPR yang lain telah mengesahkan bahawa mereka bertemu untuk membincangkan kes Azam pada 24 Nov.

Abu Zahar kemudian mendakwa pada sidang akhbar pada hari Rabu bahawa mesyuarat LPPR telah mendapati ketua pesuruhjaya SPRM itu tidak terlibat dalam salah laku.

Gomez dalam kenyataannya hari ini, mempersoalkan mengapa lembaga itu bertindak demikian semasa mesyuarat itu.

Bagaimanapun, enam ahli LPPR lain dalam satu kenyataan awal hari ini menyifatkannkenyataan Abu Zahar sebagai pendapat peribadi.

Mereka juga menegaskan bahawa lembaga pengarah tidak mempunyai kuasa untuk membebaskan Azam daripada sebarang salah laku.

Kenyataan itu ditandatangani oleh semua ahli LPPR kecuali Abu Zahar, iaitu Ismail Omar, Azman Ujang, Akhbar Satar, Hamzah Kassim, David Chua Kok Tee and Mohammad Agus Yusoff.

Sementara itu, Gomez turut bertanya mengapa mereka tidak mendesak siasatan bebas sebelum ini.

“Tidak memadai untuk lembaga penasihat menjauhkan diri daripada kenyataan Abu Zahar pada sidang medianya.

"Ahli lembaga juga mesti menjelaskan mengapa mereka tidak mendesak siasatan bebas terhadap dakwaan terhadap Azam ini ketika pertama kali dibawa ke perhatian mereka," katanya.

Ahli lembaga LPPR itu berkata, sebelum sidang media pada Rabu, mereka mengadakan perbincangan berasingan dengan Abu Zahar menggesa kes Azam dirujuk kepada jawatankuasa bebas, jawatankuasa pilihan parlimen mengenai rasuah, atau panel aduan SPRM.

Tidak jelas bila mesyuarat ini diadakan.

Azam telah menafikan salah laku dalam skandal pegangan saham, mengatakan bahawa adiknya telah menggunakan akaunnya untuk membeli saham tersebut.

Perkara itu sedang disiasat oleh Suruhanjaya Sekuriti.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS